Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 oktober 2008

“Jammer en teleurstellend”

Mislopen ton hakt erin bij kerkbestuur Bartholomeus

VOORHOUT – De afgelopen jaren hebben talloze vrijwilligers zich ingezet om de restauratie van de 125-jaar oude St. Bartholomeuskerk gerealiseerd te zien. Veel donateurs, groot en klein, hebben met hun bijdrage getoond dat zij vinden dat dit gebouw niet verloren mag gaan. Alle neuzen staan dezelfde kant op, zo lijkt het en met een voorlopige opbrengst van 520.000 euro is al een behoorlijk bedrag opgehaald.

Door Joep Derksen

Toch kan er een kink in de kabel komen, want er moet nog zo’n 400.000 euro worden binnengehaald. Omdat dit niet bereikt zal worden door het simpelweg verkopen van kaarsen, kijkt de kerk hiervoor onder meer naar grote fondsen. Veel van die fondsen staan niet onsympathiek tegenover het verlenen van subsidie, maar stellen als voorwaarde dat de gemeente Teylingen ook financieel bijdraagt. Stelregel is bij deze fondsen: hoe hoger de gemeentelijke bijdrage, hoe hoger de fondsbijdragen.

En daar zit nu het probleem, want in de wandelgangen is de kerk duidelijk gemaakt dat er geen politieke meerderheid bestaat voor een gemeentelijke medefinanciering van de renovatiekosten. Formeel is er nooit een aanvraag gedaan, maar in persoonlijke gesprekken bleek dat een aantal van de politieke partijen “de kerk en staat gescheiden wil houden”. Zo schrijft gemeenteraadslid Joost Peetoom (PvdA) op zijn weblog onder meer: “De gemeente Teylingen heeft van de baptistengemeente Kaleb een brief gekregen, of bij de plannen voor Nieuw-Boekhorst ook ruimte vrij gehouden kan worden voor een nieuw onderkomen voor hen. Kaleb verdient, net als de Rooms-katholieke kerk, de PKN en de moskee, ook een plek onder de zon. Maar als de gemeente aandacht aan Kaleb en hun activiteiten wil besteden, moeten ze dat ook doen voor alle andere religieuze instellingen. En dat is flink! Of, even consequent, ze moet dat ook voor alle religieuze instellingen achterwege laten.”

Bewonderenswaardig

Peetoom vervolgt: “Tot nu toe draagt de gemeente niet bij aan de activiteiten van religieuze instellingen, en dat is naar mijn mening ook goed, om de scheiding tussen kerk en staat helder te houden. De ‘Kleine Kerk’ in Voorhout heeft haar centrum ‘De Verdieping’ ook geheel zelf gefinancierd, en ook de restauratie van de St. Bartholomeus weet zich, met een bewonderenswaardige inzet van de geldwervers, aardig te bedruipen.”

Rob van de Velde, vice-voorzitter van het Parochiebestuur, is een van de vele mensen die zich met de fondsenwerving bezig houdt. Hij uit zich voorzichtig, want hij wil niemand tegen de benen schoppen, maar het laatste woord over het verlenen van een subsidie aan de St. Bartholomeus is nog niet gesproken. Van de Velde: “De afgelopen zes maanden hebben we in informele sfeer gepolst naar de bereidheid van de politiek om de kerk te ondersteunen. Nadat het college van Burgemeester en Wethouders bekend maakte om 10% van de restauratiekosten te willen dekken, bleek met een rondje langs de politieke partijen dat hier geen draagkracht voor bestond, al was er geen unanimiteit binnen de fracties. Een paar partijen hadden echter helemaal niets met dit collegevoorstel, waardoor de intentie van het college om een ton ter beschikking te stellen, het niet heeft gehaald.”

In bochten wringen

Hij vervolgt: “Het college heeft nagedacht over hoe ze wel iets konden doen om ons op financiële wijze te ondersteunen. Een aanvraag voor fondsen heeft namelijk pas kans, als de plaatselijke overheid ook bijdraagt. Momenteel krijgen we van de gemeente jaarlijks 3.300 euro voor onder meer het onderhoud van het kerkplein en dit is gebruikt als kapstok. Deze overeenkomst is opengebroken, zodat de kerk in een keer de gemeentelijke bijdrage van de komende vijftien jaar kan ontvangen, waarbij het jaarlijkse bedrag is verhoogd naar 5.000 euro. Hiermee heeft het college geprobeerd ons terwille te zijn. Echter, deels is het geld dat we toch al zouden krijgen, en het meerdere (25.500 euro, red.) is een extra gemeentelijke bijdrage. De gemeente heeft dus heel creatief geprobeerd om draagvlak te krijgen, maar we moeten ons als kerkbestuur in bochten wringen om extra middelen te krijgen.”

Van de Velde: “Kijkend naar initiatieven als het Springkussenfestival en de Kerstactiviteiten, kan duidelijk gesteld worden dat de hele gemeenschap meedoet aan deze renovatie, maar wat doet de Teylingse gemeentepolitiek? Op dit moment gaan de politieke partijen niet met de billen bloot. Er kan blijkbaar wel 450.000 euro krediet worden gegeven voor een mortuarium, maar waarom geen ton voor de kerk? Ik snap dat nog steeds niet en vind het jammer en teleurstellend zoals het loopt.”

Hij besluit: “We denken in de komende jaren nog enkele tonnen nodig te hebben voor de restauratie en de verwachting is dat we die gelden wel zullen binnenhalen. Maar als je rekent op een ton van de gemeente en je krijgt veel minder, dan hakt het er wel in. Ik kan niet naar de fondsen gaan en zeggen dat we 75.000 euro hebben gekregen van de gemeente, want formeel is dat niet zo. Wat als we nu niets van de gemeente krijgen; welke fondsen moeten we dan afschrijven? In ieder geval blijven we alle mogelijkheden bekijken en blijven we fondsen en sponsoren zoeken.”