Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 oktober 2008

Jubileumfeest met een zwarte rouwrand

VOORHOUT – RK Basisschool Emmaüs vierde vorige week haar 20-jarig bestaan op een grandioze wijze. Kinderen, ouders en leerkrachten kijken terug op een fantastische week, maar helaas werden allen afgelopen maandag geconfronteerd met de harde realiteit.

Ton Bruyns, die nu voor het vierde schooljaar directeur is van de Emmaüs, nodigt de journalist uit om te zitten en vertelt over de feestweek. “Maandag 29 september openden we de week met het zingen van het schoollied en het hijsen van de vlag. Voor alle kinderen was er die dag gebak en limonade en ze konden meedoen aan een prijsvraag. De dag erna gingen de groepen 1 tot en met 8 met z’n allen in drie bussen naar de Efteling. Woensdag hadden we een workshop waarbij de kinderen leerden om echte schilderijen te maken van een aantal professionele schilderessen. Dat leverde een paar heel leuke schilderijen op en het topstuk was wel de ‘New Emmaüs, dat door enkele jongens gemaakt was. Toen zij het doek kregen was het hele vlak al roze geverfd, maar dat vonden zij helemaal niets en ze kleurden dat vlak blauw. Op het moment dat het schilderij helemaal klaar was, kwam het roze af en toe door het blauw heen zetten en dat gaf een prachtig effect.”

De schooldirecteur vervolgt: “Op donderdagmiddag waren deze schilderijen te zien in een expositie, waarna ze ’s avonds geveild werden. De totale opbrengst was 568 euro, waarvan de helft naar KIKA gaat en de andere helft naar de Emmaüs. Dit was een Amerikaans veiling, waarbij zo’n twee minuten een mandje rondging en de kinderen al die tijd de gelegenheid hadden een muntstukje in het mandje te doen. Degene die het laatste muntje in het mandje gooide op het moment van de bel, was de eigenaar van het schilderij. Vrijdag 3 oktober playbackten de ouders en leerkrachten voor de kinderen: dat was een groot feest!”

Bruyns blikt terug op de afgelopen jaren dat hij directeur is: “Dit is een van de fijnste scholen met een van de meest gemotiveerde teams waar ik gewerkt heb.” Over de ambities voor de toekomst: “We zijn een BAS-school aan het worden, waarbij kinderen meer zelfstandig werken, maar ook adaptief. We praten bijvoorbeeld niet meer over zorgkinderen, maar over kinderen die wat meer nodig hebben, dan de normale lesstof biedt. Dat gebeurt dan in de groep en niet apart.”
Maandagochtend 6 oktober werd de feestsfeer die er nog altijd hing echter wreed verstoord door het verschrikkelijke bericht dat de 11-jarige leerlinge Alejandra van Veen uit groep 8 “Pioniers” afgelopen weekend is overleden. Bruyns: “Het schilderij dat zij mede heeft gemaakt hebben we teruggetrokken uit de veiling.”