Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 november 2008

Spoedprocedure voor half miljoen subsidie

LISSE – Ignis Maes en Bob van Beek van Stichting Keukenhof waren aanwezig bij de vergadering van de monumentencommissie op dinsdag 18 november. Om in aanmerking te komen voor een rijkssubsidie voor het wegwerken van achterstallige restauratie, hadden ze de medewerking van deze commissie en het college nodig. Ze werden niet teleurgesteld.

Pas enkele maanden geleden werd het bestuur van de Stichting Keukenhof gewezen op de mogelijkheid om 60% van de kosten voor het aanpakken van het achterstallig onderhoud door het Rijk vergoedt te krijgen. De kosten hiervoor dienen dan wel tussen de 500.000 euro en 1 miljoen euro te zijn. Stichting Keukenhof heeft berekend hoeveel het bedrag zal zijn dat benodigd is en dat blijkt te reiken tot net onder de 1 miljoen euro.

Wel dient voor 1 december een compleet verhaal over de restauratie van het kasteel verstuurd te worden aan de Rijksdienst, om in aanmerking te komen voor de subsidie die rond de 500.000 euro zal zijn. ‘Het betreft de hele buitenkant van het kasteel, zoals de gevels, daken en kozijnen. We willen de hele schil waterdicht en geschilderd hebben, met het glaswerk dat helemaal in orde is. Daarna moet alles onderhouden blijven en daarmee zijn jaarlijks ook fikse bedragen gemoeid. We moeten het plan en de begroting en alles wat daarbij komt indienen.’
De stichting diende van de monumentencommissie een monumentenvergunning te hebben, die ook voor 1 december afgegeven wordt. Dat bleek geen probleem te zijn in deze uitzonderingssituatie, zo lieten de voorzitter van de commissie en ook de aanwezige wethouder Guus Mesman (PvdA) weten: ‘De gemeente is juridisch gerechtigd een ontheffing te verlenen, omdat er niets aan het kasteel wordt veranderd.’