Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 december 2008

‘Huisartsen regiefunctie bij Centrum voor Jeugd en Gezin’

LISSE – Tijdens de informatieavond over de eerstelijnszorg werden ruim 35 professionals uit de gezondheidssector bijgepraat over nieuwe ontwikkelingen die in Lisse plaats zullen vinden. De avond zelf vond plaats op dinsdag 2 december en vertegenwoordigers van onder meer Valent, Alle®Zorg, EHBO, SWOL, maar ook huisartsen luisterden naar het nieuws dat wethouder Adri de Roon (D66) en ambtenaar Ella Visser hen bracht. Ook konden de experts hun mening geven over de gemeentelijke plannen.

De Roon: ‘De informatieavond voor de eerstelijnszorg is een jaarlijkse bijeenkomst voor eerstelijnszorg en welzijnsorganisaties die actief zijn in Lisse. Doel van de avond is om bij te praten en van gedachten te wisselen over een aantal beleidsonderwerpen in wording.’ Visser kondigde in een presentatie aan dat Lisse voor 2012 een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) wil realiseren. ‘Het CJG is een laagdrempelig en herkenbaar punt in de buurt waar ouders en kinderen van -9 maanden (dus nog in moeder’s buik, red.) tot 23 jaar terechtkunnen met allerlei vragen over opvoeden en opgroeien. Ook is er een schakel met Bureau Jeugdzorg en met Zorg en Adviesteams. Maar dat kan worden uitgebreid met kinderopvang, leerplicht, welzijn, kraamzorg, schuldhulpverlening, politie en justitie. Door deze coördinatie van zorg valt niemand meer tussen wal en schip. Ook willen we kindermishandeling regionaal aanpakken: de vrijblijvendheid van handelen of niet handelen moet verdwijnen.

De aanwezigen werd hun mening gevraagd over hoe zij vinden dat een CJG moet worden ingevuld. Een GGD-vertegenwoordiger zei: ‘Werk samen met veel partijen: praat eerst over de inhoud en ga niet alvast een gebouw opzetten, voordat je weet wat je erin gaat doen. Bij het CJG zijn huisartsen een onmisbare bron van informatie: laat hen een regierol vervullen.’ Een van de drie aanwezige huisartsen, Frans Haase, vertelde: ‘Wij zijn inderdaad een enorme bron van informatie en kunnen door een regiefunctie meer werk delegeren naar mensen die het kunnen uitvoeren.’

De Roon: ‘Aan een gebouw zijn we nog lang niet toe: er zijn ook voorbeelden van een virtueel CJG. We zijn nu vooral benieuwd welke functies en organisaties elkaar weten te vinden binnen zo’n instituut.