Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 december 2008

Plannen voor ouderenconsultatiebureau stuiten op weerstand

LISSE – Tijdens de informatieavond over de eerstelijnszorg werden ruim 35 professionals uit de gezondheidssector bijgepraat over nieuwe ontwikkelingen die in Lisse plaats zullen vinden. De avond zelf vond plaats op dinsdag 2 december en vertegenwoordigers van onder meer Valent, Alle®Zorg, EHBO, SWOL, maar ook huisartsen luisterden discussieerden met elkaar over toekomstige ontwikkelingen. Valent bracht het idee naar voren voor een consultatiebureau voor ouderen.

Mevrouw L. van Oostrum van Valent informeerde: ‘We worden allemaal ouder, maar willen ook gezonder ouder worden. Zo’n consultatiebureau voor ouderen is een stukje bewustwording voor die ouderen. Op de markten zie je ook een wildgroei ontstaan van allerlei gezondheidschecks. Bij het consultatiebureau nemen we een gestandaardiseerde vragenlijst door: het gaat niet alleen over de bloeddrukmeting, maar ook om de sociale en psychische aspecten. In een uur wordt gevraagd hoe het gaat, hoe men het doet en hoe men het vindt om ouder te zijn. We kunnen tegelijk verwijzen naar andere seniorenorganisaties, maatschappelijk werk, fysiotherapeuten, SWOL, eenzaamheidsproblematiek. Daarnaast vinden er ook tests voor depressiviteit en eenzaamheid plaats. Deelname is op basis van vrijwilligheid: de doelgroep is 60+, maar er kan ook gesproken worden over 50+ als doelgroep. We zijn van plan dit consultatiebureau uiterlijk februari 2009 te starten.

Mevrouw R. Tammer, huisarts, oordeelde: ‘Wij als huisartsen willen hier graag over meedenken en meer inzichtelijk krijgen wat jullie gaan doen. Als je de groep mensen neemt van 60 jaar en ouder, daarvan is een groot percentage bij ons al bekend. Ik ben erg tevreden hoe het SWOL deze gesprekken momenteel op een prettige manier uitvoert.’ Huisarts Haase: ‘Het is vooral belangrijk dat u zich bezig houdt met sociale problemen en niet met diabetes en zo. Dat wordt overal al op gecontroleerd. U zou zich moeten richten op depressies: dat is het meest miskende probleem bij bejaarden.’
Wethouder Adri de Roon (D66) lichtte toe: de benaming ‘consultatiebureau voor ouderen’ is wat ongelukkig. Zo’n bureau heeft vooral zin voor de psychosociale of depressieklachten of heel vage klachten, waarmee ouderen niet naar de huisartsen gaan.’ Riet Timmerman, ouderenadviseur SWOL was kritisch: ‘Wij bieden de huisbezoeken aan voor mensen vanaf 75 jaar en benaderen de mensen daar actief in. Je ontdekt eenzaamheid en depressie zeker niet als je vraagt dat de mensen zichzelf melden. Het gaat om het signalerend vermogen van de vrijwilliger die het interview doet. Mensen zijn zich vaak niet bewust van eenzaamheid en depressie. Het consultatiebureau kan niet zo’n grote rol spelen in het signaleren van eenzaamheid en depressie.’