Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2008

Nieuw Waterplan leidt tot meer bouwen op palen

LISSE – Een (concept) Waterplan is opgesteld door de gemeente en het Hoogheemraadschap van Rijnland om de belangrijkste waterthema’s in kaart te brengen. Uit het Waterplan komen drie hoofddoelen naar voren, liet wethouder Guus Mesman (PvdA) dinsdag 9 december weten.

Mesman: ‘Deze hoofddoelen zijn: het op orde brengen van de waterstructuur, waar het gaat om de aanvoer, afvoer en berging. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat er voldoende water zichtbaar is dat past in de omgeving en positief wordt beleefd. Tot slot moet het water schoon zijn. We willen een nieuwe waterstructuur in de Meer en Duin-polder, de bloemenwijk en het centrum. Ook moeten er natuurvriendelijke oevers worden aangelegd en plannen we de inrichting van een Waterloket, waar mensen met al hun watervragen terecht kunnen.’

In 2015 moeten deze en andere maatregelen uitgevoerd zijn om de drie hoofddoelen uitgevoerd te hebben. Uiteraard gaat dit een paar centjes kosten: 487.000 euro voor de natuurvriendelijke oevers, 60.000 euro voor nieuwe vissteigers, 17.500 euro voor communicatie en 25.000 euro voor het jaarlijks actualiseren van het Waterplan. Kortom: 589.000 euro tot 2015: jaarlijks een bedrag van 84.500 euro dat de inwoners van Lisse moeten ophoesten. De gemeenteraad moet hiervoor nog haar fiat geven, maar mocht dat niet gebeuren, dan heeft Mesman al een plannetje: ‘Dan moeten we onze ambities maar verlagen.’
Is er een kans dat ook in Lisse woningen moeten wijken voor water? ‘Nee, maar bij het maken van nieuwe bouwplannen houden we nadrukkelijk rekening met de waterregels. Wellicht moet er meer gebouwd worden op palen.’ Uiterlijk februari 2009 wordt een inloopavond georganiseerd waar inwoners van Lisse kunnen bomen met deskundigen om het watergebied.