Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2008

“Stuur patiënt met blaas vol bloed niet naar huis”

Handelwijze Dokterspost bekritiseerd

KATWIJK – “Als iemand bij de dokterspost komt met de klacht dat hij bloed plast, moet diegene niet weer terug naar huis gestuurd worden.” Deze ervaring had Jan Markveld dinsdag 28 oktober echter wel. Van de ene op de andere dag plaste hij “enorme hoeveelheden” bloed, maar zowel bij zijn huisarts als bij de dokterspost werd hij niet direct geholpen.

Door Joep Derksen

Markveld (61) vertelt: “Je wordt echt niet blij als je bloed plast en ik ging direct bij de huisarts langs. Hij maakte een afspraak voor een blaasonderzoek, dat pas twee weken later zou plaatsvinden. Maar mijn klachten bleven en diezelfde dag om 18:00 uur heb ik de huisarts weer gebeld, maar hij was er niet. Daarna heb ik contact opgenomen met de dokterspost en de attitude die ik daar kreeg was totaal verkeerd. Het telefonische interview dat ik kreeg, leek meer op een kruisverhoor en men sprak op een zeer irritante toon. Ze doen er alles aan om je bij de dokterspost weg te houden. Ondanks dat ik vertelde dat ik bloed plaste, werd me gezegd dat ik niet hoefde te komen.’

Markveld kreeg vervolgens een blokkade en kon niet meer plassen. Hij voelde de stollingen onder zijn gordel. “Ik kneep ‘m vervolgens helemaal uit om die stollingen eruit te duwen. Daar sta je dan als volwassen man van 115 kilogram.” Hij vervolgt: “Maar om 23:00 uur heb ik weer gebeld en mocht ik na lang aandringen dan eindelijk komen, met een monstertje van mijn urine. Degene die mij behandelde vertelde me dat ze mij niet katheriseren, omdat mijn blaas niet helemaal vol was, omdat ze anders wat kapot zou kunnen maken. Ze adviseerde me om minder te drinken, maar dat is precies wat ik niet moest doen.”

Camera

Dit vraagt om een nadere toelichting, die Markveld van harte wil geven. “Ik ben vervolgens uit eigen beweging naar de poli van het Diaconesse ziekenhuis gegaan, waar ze mij adviseerden om veel te drinken om mijn blaas te schonen. Nadat de verpleegster het bloed zag, heeft ze mij gekatheriseerd en gespoeld. Met een spuit werd het cluster van stolsel in de blaas gebombardeerd en daarna ging er een camera in mijn plasbuis. Ik was zo blij dat er eindelijk wat werd gedaan, dat ik alles geweldig vond. Op de camera was te zien dat er een tumor in mijn blaas zat. Deze was opengebroken en zorgde voor die bloedstroom.”
Markveld blijft de komende jaren onder controle bij de uroloog en is blij dat alles goed is afgelopen, maar hij is naar de krant gestapt om zijn bezorgdheid te uiten over de dokterspost in Voorhout. “Als de behandeling die ik daar heb gekregen regel is, dan gaan er doden vallen. Die dokterspost is er niet voor om de patiënt te helpen, maar om de huisartsen te verlichten. Ik wil bereiken dat er een omslag komt in hoe de patiënt benaderd wordt. Dat men niet zegt: ‘Nee, tenzij’, waar het gaat om het zien van een patiënt die daar om vraagt, maar ‘Ja, mits.’ Verder kreeg ik op de dokterspost te maken met een jonge arts, die de fout maakt om iemand weg te sturen die een blaas vol bloed heeft. Als zo iemand twijfelt over zijn diagnose, moet hij een collega raadplegen en niet zomaar wat adviseren.”

6 Comments:

At 7:19 p.m., Blogger koosje said...

Vervelend voor meneer, maar over een organisatie als de doktersdienst is altijd wel iets te zeuren. Persoonlijk heb ik alleen maar positieve ervaringen gehad. Ik neem aan dat meneer een klacht heeft ingediend, maar om nou meteen naar een krant te stappen..... Maar goed, ieder zijn ding, ik wens meneer veel sterkte toe.

ps ik vind het persoonlijk een raar iets dat pal naast het stuk van meneer een stuk staat over tevredenheidsonderzoek van de dokterspost. Vanwaar deze actie?

Beetje vreemd als u het mij vraagt.

 
At 8:45 p.m., Anonymous Anoniem said...

Deze is voor 'Koosje'. 'Vreemd om daarom naar een krant te stappen?' 'Altijd wel iets te zeuren?' Koos ik kan je vertellen, dat deze meneer nu verdere uitslag heeft gekregen over zijn klachten, en dat de arts die dit niet serieus heeft genomen nog even achter zijn oren mag krabben en zijn titel als arts nog eens mag overdenken. Fijn dat jij goede ervaringen had, maar dat maakt een fout als deze niet goed. Voor wat betreft het tevredenheidsonderzoek van de dokterspost, dunkt mij dat de journalist onjectief moet zijn en een andere kant van de zaak moet belichten. Dat doet zijn werk eer aan. En Koos, voor de volledigheid, onlangs is er in het programma 'Missers' ook aandacht besteed aan het niet functioneren van doktersposten waardoor zelfs mensen zijn komen te overlijden. Vreemd Koos? Get your facts straight.

 
At 12:06 p.m., Anonymous Anoniem said...

ik zeg mijn mening, en dat mag volgens mij of niet? U vliegt mij aan als u het mij vraagt.
Nederland is een vrij land naar mijn idee. U maakt de dokterspost in het algemeen nu erg zwart wat naar mijn mening niet zo is, maar ik snap uw reactie wel hoor.

Dan nog wens ik uw vader heel veel sterkte.

 
At 6:20 p.m., Anonymous Anoniem said...

Volgens mij is een situatie nooit zwart of wit. Een dokterspost kan het dus ook nooit perfect doen, of een 100% score halen. Wat is er dan op tegen om ook de minder prettige ervaringen van patienten te benoemen? Vaker hoor je geluiden dat je de klachten die jezelf, of degene voor wie je belt, moet aandikken, omdat je anders niet eens mag komen. Het lijkt mij dat niet de degene die de telefoon beantwoord die afweging moet maken, maar dat de arts misschien achteraf moet vast stellen dat een consult eigenlijk overbodig was. En in het geval van dhr. Markveld had doorverwijzing naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis mij geen overbodige luxe geleken.
Dit alles staat los van het wel of niet mogen uiten van een mening. Dat mag altijd; maar lees een artikel dan eerst goed, voordat je iemand wegzet als een 'aansteller'.....wat zou je zelf doen als jij het leidend voorwerp was???

 
At 10:04 p.m., Anonymous Anoniem said...

aansteller? waar staat dat? Hoe bedoel je "goed lezen".

 
At 6:09 p.m., Anonymous Anoniem said...

Op zich is het plassen van bloed natuurlijk een alarmerend teken. Dit kan wijzen op onder ander een kwaadaardig gezwel. Uiteraard zal dit bij de betreffende patient veel ongerustheid en angst oproepen. Het feit dat zijn huisarts hem (op termijn) verwees naar de uroloog voor nader onderzoek is geheel volgens de standaard van het Nederlands Huisartsgeneeskundig Genootschap.

Wat echter niet klopt is dat meneer wanneer hij stolsels gaat plassen en daardoor niet goed meer uit kan plassen niet met spoed doorverwezen wordt naar de uroloog. Deze plaatst dan namelijk een spoelcatheter, wat gelukkig uiteindelijk ook gebeurd is omdat meneer zelf naar het ziekenhuis is gegaan.

Tip voor deze meneer: ga een gesprek aan met de betreffende huisarts. Deze kan iets leren van dit geval. De dokter is er vast niet op uit geweest u bewust leed en ellende toe te brengen, daarvoor wordt men gewoonlijk geen arts namelijk. Maar dokters zijn geen alwetende goden, soms vergissen ze zich zelfs. Pijnlijk en akelig voor u én voor de betreffende arts.

 

Een reactie posten

<< Home