Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 februari 2009

Vijf minuten is vijf minuten

Als de voorzitter het wil

LISSE – ‘De presentatie van de archeologieconsulente Ilona van der Weide had niet op de agenda van de commissie Ruimte & Infrastructuur (R&I) van 15 januari geplaatst moeten worden.’ Dit concludeerde commissievoorzitter Frans Vroomans (CDA) tijdens het raadspresidium van maandag 2 februari. Hij reageerde hiermee op kritiek van fractievoorzitter Cees Verburg (D66).

Verburg hekelde het feit dat de archeologieconsulente pas om 22:45 uur kon beginnen met haar presentatie. Direct daarvoor hadden de commissieleden twee uur lang gedebatteerd over het uitbesteden van de afdeling Openbare Werken en de interesse voor het archeologieonderwerp was op zijn zachtst gezegd matig te noemen. Gewoonlijk zijn de R&I-vergaderingen om 22:00 uur afgelopen en Verburg wilde weten waarom het vergaderschema zover uit was gelopen. ‘Het college heeft twee uur uitgetrokken voor een presentatie.’

Vroomans wees Verburg terecht: ‘Het was geen presentatie van twee uur, maar met alles erbij duurde het bespreken van het onderwerp Openbare Werken twee uur. Dat vind ik logisch, want het gaat hier om mensen. Daarnaast hadden we vijf insprekers, mede over de situatie bij het Heemskerkplein (de kwestie tussen Yvonne Wakker en de kunstenaars, red.). Ook de situatie van Openbare Werken moest ik alle ruimte geven en dan wordt het uiteindelijk een keer 23:30 uur. Dat is echter een uitzondering: normaal zijn mijn vergaderingen om 22:00 uur afgelopen.’


Fractievoorzitter Hans Bet (PvdA) bekritiseerde het feit dat enkele insprekers langer mochten praten dan de maximum toegestane inspreektijd: ‘Vijf minuten is vijf minuten. Daar hebben we afspraken over gemaakt. De ene mens mag niet meer dan de ander.’ Vroomans beet terug: ‘Het gaat om het belang van de onderwerpen: hier ging het om mevrouw Wakker en de kunstenaars en daarnaast Openbare Werken. De afspraak is om maximaal vijf minuten in te mogen spreken, maar de voorzitter, van iedere commissie!, heeft de bevoegdheid hier van af te wijken.’ Vroomans had daarmee het pleit beslecht.