Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2009

Dominee Fockens onderscheiden

SASSENHEIM – Dominee John Fockens ontving zondag 8 februari een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Sander Schelberg. Ten overstaan van alle kerkbezoekers werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Fockens was “zeer vereerd”, zo liet hij weten.

Deze maand is Fockens al weer 12½ predikant van de Protestantse Gemeente van Sassenheim, ook wel bekend als de Gereformeerde Kerk, zoals het vroeger heette. Binnenkort gaat Fockens met emiraat, zo vertelde hij. “Ik ben zeer vereerd met deze benoeming. Waarom ik dit heb gekregen? Op vele gebieden in de kerk, maar ook daar buiten heb ik de afgelopen dertig jaar zeer veel functies vervuld. Niet alleen plaatselijk, maar ook regionaal en landelijk.”

Over het moment zelf: “Collega-dominee de heer Mol had de dienst en de voorzitter van de Kerkenraad kondigde de burgemeester aan. Voor de meeste mensen in de kerk was het absoluut een verrassing dat ik benoemd werd. Daarna was het feest.” Hij vervolgt: “Eind april neem ik afscheid van de Protestantse Gemeente, maar ik blijf in Sassenheim wonen. Wel blijf ik lid van het hoogste rechtscollege van de Protestantse Kerk van Nederland. Dit is een soort Hoge Raad van de kerk: wanneer er rechtszaken zijn die in de kerk spelen en mensen gaan daarna in beroep, dan komen ze terecht bij ons. Ook blijf ik voorlopig actief in de Raad van Kerken in Sassenheim en ik ga een aantal dingen op een rijtje zetten. Wellicht houd ik me in de toekomst ook actief met allerlei vrijwilligerswerkzaamheden.”
Over de reden waarom Fockens benoemd is, laat de gemeente weten: “De heer Fockens wordt gezien als een belangrijke bruggenbouwer tijdens het Samen-op-Wegproces van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente in Sassenheim. Dit proces leidde tot de vereniging van de beide kerken in de Protestantse Gemeente Sassenheim op 1 oktober 2007. Daarnaast ontplooide en ontplooit hij vele andere (bestuurlijke) activiteiten. Als student was hij bestuurlijk actief in de Gereformeerde Jongeren Vereniging en in het Studentencorps van de Vrije Universiteit. Tijdens zijn arbeidzame leven als predikant van verschillende gemeenten heeft hij meerdere bestuurlijke functies vervuld in de kerkelijke wereld. Daarnaast was hij twaalf jaar lid van het college van curatoren van de Theologische Universiteit Kampen en het Hervormd Theologisch Wetenschappelijk Instituut.”