Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 maart 2009

“Ik wil me niet rijk rekenen”

TEYLINGEN – Met de verkoop van Nuon aan het Zweedse staatsbedrijf mag de gemeente een bedrag van 54.934.346,00 euro tegemoet zien. Een algehele lastenverlaging voor de inwoners zit er echter niet in, zo laat wethouder Leo van der Zon weten: “Het wordt sowieso een uitdaging om het komende jaar een en ander in de begroting rond te krijgen.”

Een gemeentelijk woordvoerder laat weten: “Het is niet zo dat we ineens bijna 55 miljoen euro krijgen: dat gaat in etappes, waarbij we in het eerste jaar 27 miljoen ontvangen en de rest van het bedrag in drie gedeelten: 15%, 15% en 21% van het totaal. Bovendien hebben we tot nog toe per jaar een dividend van ruim 2 miljoen euro begroot. Als we geen aandelen meer hebben, krijgen we ook geen dividend meer. We moeten dus zorgen voor een rentetegoed dat in ieder geval gelijk is aan die dividendinkomsten. Dat is het uitgangspunt.”

Wethouder voor Financiën Leo van der Zon informeert: “Wij hebben die 2 miljoen in de begroting staan. Als het niet via dividend komt, moet het uit de renteopbrengst zijn. Laten we voorlopig maar veilig staan en de rente daarvan in plaats van de Nuonrente op de begroting hebben staan.” Maar een vlugge rekensom leert dat je bij een bedrag van 55 miljoen euro jaarlijkse rente-inkomsten hebt van 2.750.000 euro (bij 5% rente). Vloeit een deel van die extra inkomsten dan niet terug naar de inwoners van Teylingen? Van der Zon: “De rente gaat altijd op een neer. Ik wil me daarin niet rijk rekenen. Laten we maar eerst kijken of we er meer uit kunnen halen of af en toe dingen kunnen financieren. We lenen ook nog wel eens geld en dat hoeft wellicht dan ook niet meer. En of er een algehele lastenverlaging komt? Nee. Het wordt sowieso een uitdaging om een en ander in de begroting rond te krijgen."