Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 maart 2009

Schutters in actie

STREEK – De Noordwijkse schietvereniging “Blijf voor ’t Land” liet vorige week haar in september vorig jaar geopende clubgebouw zien aan de pers. Zo kan met eigen ogen geoordeeld worden of de schietvereniging zich aan de regels houdt. Dat blijkt inderdaad zo te zijn. Ieder lid loopt met zijn wapen direct naar de afgesloten schietruimte. Pistolen van de club liggen in een houten bakje en mogen pas aangeraakt worden nadat de beheerder in de schietruimte is en er op papieren rozen doelen geschoten kan worden.

Waar het gaat om alle wapens en kogels, wordt alles geregistreerd en gereguleerd. Bestuurslid Marcel Zwarts informeert: “Bij de opening van het clubgebouw hadden we veertig leden en nu zijn we in ledenaantal verdubbeld. Bij ons liggen de geweren en pistolen in de kluis. Wanneer iemand binnenkomt om te gaan schieten, dient hij/zij zich van tevoren verplicht te registreren.” Penningmeester Emile Schippers vult aan: “Mensen zonder brevet (wapenvergunning, JD) mogen dus geen kogels mee naar de club nemen.”

Leon van Rossum is iemand die al 34 jaar lid is. “Ik heb mijn wapenvergunning pas na 25 jaar aangevraagd, in verband met deelname aan wedstrijden in de regio. Met je eigen wapen kun je net een tandje zuiverder schieten. Er is in feite maar een zuivere reden om een wapen thuis te mogen hebben en dat is om serieus aan competitiewedstrijden deel te nemen. Zelfs mijn eigen vrouw mag niet weten waar mijn sleutel ligt.”
Dat schieten een echte concentratiesport is, wordt gedurende de avond duidelijk. Rob Smit is een van de mensen die op de 25-meter baan zijn schiettalent toont. Hij laat zijn scorekaarten tot dan toe zien en alle kaarten tonen zes kogelgaten: zes ‘hits’ dus. Smit is zeer bereidwillig en vindt het prima dat tijdens zijn schieten met groot kaliber foto’s worden gemaakt. Maar het flitsen van de camera leidde vervolgens dermate af dat hij slechts 1 hit scoorde op 12 kogels.