Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2009

“Het is mooi geweest”

Echtpaar Van der Geest sluit danscentrum

SASSENHEIM – Met het naderende afscheid van Hannie en Martien van der Geest komt een einde aan 28 jaar dansbelevenis voor vele duizenden Duin- en Bollenstrekers. Het dansen zelf gaat echter gewoon door, vanaf mei onder de bezielende leiding van Wouter Mejan (21). Het echtpaar kijkt uiterst tevreden terug op al die jaren: “Het is mooi geweest: we kijken uit naar een nieuw leven.”

Door Joep Derksen

Al in mei 1981 richtte het echtpaar Van der Geest hun danscentrum op. Hoe dat zo kwam, legt Hannie uit: “Ik was in die tijd een dansopleiding begonnen om bij mijn broer te komen werken die in Zaandam een dansschool had. Samen met mijn man verhuisde ik naar Sassenheim en daar bleek dat hier geen dansschool was. We keken naar een geschikt pand om lessen te geven en zijn begonnen met 1 avond per week lesgeven in het pand ‘De Ontmoeting’. Dat liep prima: zelfs zo goed dat we in het vierde seizoen de hele bovenverdieping huurden en enkele jaren later het hele pand kochten.”

Het stijldansen bleef uiterst populair, zeker de eerste twintig jaar. Van jong tot oud: iedereen ging naar Danscentrum Van der Geest. “We leren de mensen allerlei soorten dansen, ballroom & latin, salsa, rock & roll, swing, jive, boogie woogie, maar ook de modedansen als de Macarena en de muziek uit Saturday night fever. In het begin was de verhouding jongeren – ouderen ongeveer gelijk. Tegenwoordig bestaat 35% van ons bestand uit jongeren en de rest uit ouderen.” Dansavonden waar meer dan 250 mensen op af kwamen, waren geen uitzondering. “Die dansavonden waren in de jaren ’80 ook een opstapje voor het uitgaan. Nu gaan jongeren op hun 14de al naar de Grent in Noordwijk en zijn er veel meer hobby’s die mensen uitoefenen.”

Percussieles

Ze vervolgen: “De nodige huwelijken en heel hechte vriendschappen zijn bij ons ontstaan. We zijn 28 jaar lang bezig: zeven dagen per week, zowel ’s avonds als overdag. Het is genoeg geweest en we willen onze tijd besteden aan anderen dingen.” Wat die activiteiten worden, daar heeft Martien direct een antwoord op. Hij somt op: “Paardrijden, golfen, drummen, percussieles, wandelen, skiën, vakantie, vrijwilligerswerk, lezen.” Hannie: “Ik blijf ook nog bij de danssport betrokken en geef privé-lessen aan wedstrijdparen en ga bij wedstrijden jureren. In ieder geval krijgen we eens een keer een normaal leven.”
Het afscheid van het dansechtpaar zal niet geruisloos verlopen. Eerst is er op zaterdag 25 april een reünie voor alle showdansers en oud-medewerkers, waarna op maandagavond 27 april de allerlaatste dansles plaatsvindt. Wat wordt de allerlaatste plaat waarop de beiden lesgeven? The Last Tango in Paris? Ze lachen: “Nee hoor, waarschijnlijk wordt het een quickstepje op de muziek van André Hazes.” Op 15 mei vindt de inloopavond annex receptie plaats. “We sturen geen uitnodigingen, want we willen het niet zo officieel maken. We houden een open huis voor iedereen die hier gedanst heeft. Het zou leuk zijn alle oud-leden weer te zien.” Besluitend: “Het is echt mooi geweest. De band met onze klanten is altijd goed gebleven en we hebben fantastisch personeel gehad. We vinden het niet jammer dat onze naam verdwijnt en dat Wouter verder gaat onder de nieuwe naam ‘Danscentrum Mejan’. De mensen die bij ons geweest zijn, vergeten onze naam niet.”