“Het moet niet voelen als een taakstraf”
TEYLINGEN – Meer dan dertig vrijwilligersorganisaties bezochten het door de Stichting Welzijn Ouderen Teylingen georganiseerde informatieavond over de maatschappelijke stages. Op die woensdag 1 april werden deze verenigingen geïnformeerd wat het voordeel kan zijn van het inzetten van scholieren die vanaf 2011 hun 72-uur durende maatschappelijke stage moeten vervullen.
Door Joep Derksen
Stagemakelaar Iris Schaart informeerde de aanwezigen uitgebreid over het fenomeen “maatschappelijke stage”. Ze legde uit: “Er zijn drie partijen bij betrokken. De scholen en hun leerlingen, de stagebieders en het Servicepunt Vrijwilligers Teylingen. Door de maatschappelijke stage leren de jongeren een beetje de buitenwereld kennen en worden ze wellicht maatschappelijk bewuster. Daarnaast moet de inhoud van de maatschappelijke stage oplossingsgericht zijn. De scholieren moeten dus niet de hele tijd papiertjes opruimen of borden afwassen, want dan voelt het als een taakstraf. Gebruik de kennis van de jongeren echter, bijvoorbeeld voor het opzetten van een website. Zo zijn leerlingen van het Rijnlands Lyceum met het studieprofiel Sport, Bewegen en Maatschappij heel goed inzetbaar bij sportverenigingen. De leerlingen in het tweetalig onderwijs kunnen heel goed ingezet worden bij organisaties waarbij een goede kennis van Engels belangrijk is. De leerlingen van de KTS zijn handig en goede koks.”
Schaart vervolgt: “Het Servicepunt Vrijwilligers Teylingen coördineert de introductie van de maatschappelijke stage. We helpen de stagebiedende organisaties bij het ondersteunen van de vormgeving van de stage. Ook bieden we de komende jaren workshops aan om mensen te leren om te gaan met de jongeren.” In het volgende schooljaar wordt een proefproject opgestart waaraan het Rijnlands Lyceum en het Teylingen College, KTS, participeren. Per jaar gaan zo’n 300 leerlingen stage lopen; dit kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld in een tweewekelijkse periode, maar ook verspreid over meerdere schooljaren. In de eerste klas kan het in de vorm van een groepsstage zijn en in latere jaren meer individueel gericht.
Resultaten
Diverse organisaties spraken die avond de intentie uit om mee te werken aan de pilots, waaronder de Bernardus, de Wereldwinkel, Unicef, de Scoutinggroepen, Het Rode Kruis, De Oranjevereniging Sassenheim, Welzijn Teylingen en Jongerencentrum @Hok. Voor de pilots van dit jaar zijn al contacten gelegd met enkele sportverenigingen in Teylingen, die naar verwacht ook de aankomende jaren maatschappelijke stagiaires willen ontvangen, zoals TOP Korfbal, Zaalvoetbalvereniging Bax en BC Dynamo.
Schaart: “De grootste uitdaging zal uiteraard zijn om voldoende stageplaatsen te vinden en het aanbod van stageplaatsen af te stemmen met de roosters en activiteiten die leerlingen op school hebben. De scholen geven aan zich flexibel te willen opstellen om zo de leerlingen op zoveel mogelijk diverse klussen te kunnen laten meedraaien. Er is afgesproken dat het Servicepunt Vrijwilligers met alle aanwezige organisaties persoonlijk contact opneemt om de mogelijkheden voor deelname aan de maatschappelijke stage te bespreken.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home