Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 mei 2009

“Asperges zijn unieke seizoensproducten”

VOORHOUT – Het was vrijdag 8 mei smullen bij Van Kesteren. Niemand minder dan topkok Martien Bos bereidde asperges voor de vele tientallen klanten van deze groentespecialist. De broers Van Kesteren waren razend enthousiast over het succes: “We gaan dit soort activiteiten vaker organiseren.”

Door Joep Derksen

Bos kokkerelde bij de ingang van de winkel en continue waren er (vrouwelijke) bezoekers die wilden zien op welke verrassende wijzen hij asperges kon koken, bakken of wokken. Zo liet hij roomboter smelten in een pan, hakte in de tussentijd een asperge in kleine mootjes en voegde bij deze aspergeschijfjes honing en geitenkaas toe. Na enkele minuten was dit gerecht al klaar.

Twee van de toeschouwers, Joke Kaandorp en Joke van der Hout (geen familie van Brigitte en Cor), proefden deze nieuwe aspergekookvariant: “Heerlijk! Erg lekker!” Kaandorp: “Normaal snij ik de asperges in drie stukken en kook het met boter, ham, eitjes en een roombotersausje.” Van der Hout: “Ik kook ze heel, liggend in de pa en voeg water, zout en suiker toe.” Als ervaren kooksters hadden ze toch een puntje van kritiek tegen de kookprestatie van de topkok: “De geitenkaas is erg dominant. Zonder die kaas zouden de asperges al lekker zijn.”
Bos, die bij Van Kesteren aanwezig was namens alle aspergetelers, erkende dit: “Deze geitenkaas is wat aan de oude kant, maar je kunt ook andere, zachtere, kaas gebruiken.” Hij tipte over de verschillende manieren waarop asperges gegeten kunnen worden: “Probeer eens asperges met ham en honing of met kaas en een stukje zalm erbij. Je kunt asperges ook als voorgerecht eten: het is zo’n mooi seizoensproduct: echt uniek!”