Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 mei 2009

Zoektocht naar opvolger Stichting Het Boerhaavehuis

VOORHOUT – “Het Boerhaavehuis blijft langer staan dan de nieuwe Agnes.” De op woensdag 29 april tot Lid in de Orde van Oranje Nassau geridderde Jan Hordijk is al 12½ jaar voorzitter van de Stichting Het Boerhaavehuis. Voorafgaand aan de bouw diende de stichting bezwaarschriften in, maar nu de nieuwe Agnes bijna afgerond is, overheerst de realiteit.

Door Joep Derksen

Dat Hordijk, die op 15 mei zijn 70ste verjaardag viert, werd geridderd, bleef voor hem tot het laatste moment een verrassing. Zijn dochter en schoonzoon hadden hem in de waan gelaten dat hij naar een evenement in Amsterdam zou gaan, waarvoor hij wel in een pak gekleed moest zijn. In de auto gezeten wilde de dochter “nog even naar de Albert Heijn” en vervolgens troonde ze Hordijk mee het gemeentehuis in. Daar bleek dat hij voor meer dan veertig jaar vrijwilligerswerk een lintje kreeg.

De in Noordwijk geboren, maar al sinds 1967 in Voorhout wonende Hordijk: “Mijn eerste vrijwilligerswerk begon op mijn 16de jaar, toen ik bestuurslid werd van de jongelingsvereniging van de kerk. Ook ben ik als vrijwilliger vanuit de kerk actief geweest in het jeugdwerk in de Amsterdamse Kinkerbuurt begin jaren zestig. Ik hield me bezig met evangelisatie en met het van de straat houden van de jeugd door het opzetten van spelletjes en activiteiten.”

Na een uitstapje naar Groningen, waar Hordijk ook “een soort clubhuizenwerk” verrichtte, zette hij zich sinds 1968 in voor de Kleine Kerk in Voorhout. Tevens hielp hij met de oprichting van De Speleweij en was hij een van de mensen die ervoor zorgde dat Gereformeerd en Protestants Voorhout met elkaar gingen samenwerken. Sinds 1987 is hij twee jaar voorzitter geweest van de Samen Op Weg Kerkenraad, vier jaar diaken en 16 jaar verzorgt hij nu al de administratie van de diaconie. Veel mensen kennen hem ook als voorzitter van de Stichting Het Boerhaavehuis, waarvoor Hordijk sinds 1996 in het bestuur zit.

Onderhoudsvriendelijk

Nu Hordijk gaat vieren dat hij aan zijn zevende decennium begint, kijkt hij samen met de andere bestuursleden naar een opvolger. “Ik ben lang genoeg voorzitter geweest. Ik stop niet omdat ik het zat ben, maar ik wil een stukje overdragen. We hebben al iemand in gedachten, maar komen hier pas mee naar buiten op het moment dat deze persoon definitief heeft aangegeven of hij/zij mijn plaats wil innemen.” Hij gaat verder: “Met het Boerhaavehuis loopt het prima: het is in een goede conditie. Ook de historische en onderhoudsvriendelijke tuin wordt wekelijks door de vrijwilligers bijgehouden en het geheel van huis en tuin is een mooi plekje. We zijn er trots op dat we dit voor Voorhout hebben kunnen bewaren.”
Ondanks het feit dat de nieuwe Agnes zo dicht bij de Boerhaavetuin staat? “Inderdaad wordt de intimiteit van de tuin zwaar aangetast. Nu hoor je van veel mensen dat het zonde is om zon kolossaal pand midden in het dorp te zetten, maar anderen zeggen ook dat ze het wel mooi vinden. Ik vind het jammer dat het pand er is, maar ik blijf er niet over zeuren. Het Boerhaavehuis is al 365 jaar oud en uiteindelijk zal het langer blijven staan dan de nieuwe Agnes. Donateurs zijn overigens altijd welkom: rekeningnummer 36.60.13.300 ten name van Stichting Het Boerhaavehuis.”