Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 juli 2009

‘Countdown’: chicklit zonder pedagogische vinger

Derde boek Xenia Kasper over angsten, gevoelens en onzekerheden

LISSE – Vrijdag 3 juli verscheen het derde boek van de populaire schrijfster Xenia Kasper: “Countdown”. Deze 319 pagina’s dikke “chicklit” verhaalt over de angsten, gevoelens en onzekerheden die een moeder in het jaar voordat haar dochter definitief het ouderlijk huis verlaat. Het boek is grotendeels autobiografisch, al staan er ook wat fictieve onderwerpen in. Bijzonder is dat Xenia’s dochter Victoria (18) ook bijgedragen heeft aan het boek: het allereerste hoofdstuk is door Victoria geschreven. In het duo-interview laten moeder en dochter het achterste van hun tong zien. Al snel blijkt dat de karakters in het boek, moeder Eva en dochter Kira, welhaast volledig overeenkomen met Xenia en Victoria.

Door Joep Derksen

Xenia (49), schrijfster van de titels “38½” en “32 graden”, begint te vertellen over “Countdown”: “Inderdaad gaat dit boek over de angsten, gevoelens en onzekerheden van de moeder, maar het verhaal is geschreven zonder een pedagogische vinger. Het verhaal is redelijk autobiografisch, maar ook komt er een mix van fictie en non-fictie in voor. Het brommerongeluk is bijvoorbeeld echt gebeurd en de Microcar die in het boek ‘Beast’ genoemd wordt, bestaat ook echt.” Heeft Victoria dan ook een piercing in de navel, net als Kira? “Inderdaad.”

Zoals het met goede chicklits gaat, is dit boek niet geschikt voor mannen. Xenia is de eerste die dat toegeeft: “Countdown is voor vrouwen die zich willen inleven in een andere wereld. Het boek gaat over de angst die Eva heeft of ze het voor elkaar krijgt om met haar man terug te keren naar de relatie voordat er een kind kwam. Op het moment dat je een kind hebt, verandert je relatie namelijk en als het kind dan uitvliegt is het de vraag of je met je partner een nieuwe draai kan vinden. Bovendien is er de angst om los te laten: je kind blijft toch altijd je baby. Vorig jaar vertrok Victoria voor haar studie naar Bath in Engeland en ik had in de periode hieraan voorafgaand enorm de blues. Toen Victoria tien jaar was, had ik een ontzettend grote bek: ik verteld haar dat ze naar het buitenland moest en daar haar weg moest vinden. Dat is dan gemakkelijk praten, maar als ze 18 is en het ook echt gaat doen, voel je jezelf heel anders.”

Promiscuïteit

In het boek wordt veel geschreven over promiscuïteit: de hoofdrolspeelster Eva bedriegt haar man met een collega-fotograaf, haar vriendin Vivianne vliegt in de armen van een rondreizende Amerikaan als ze denkt dat haar man haar bedriegt en haar vriendin/redacteur Hanna gaat een relatie aan met een getrouwde man. Zijn dit ook autobiografische verhaalonderdelen? Victoria spitst haar oren, maar Xenia lacht: “Nee hoor, de relatie van Eva met Tom vond ik in het verhaal passen. Bij vrouwen op die leeftij spelen dit soort gevoelens enorm, want hun relatie is niet meer zoals in de eerste twee jaar. Eva bespreekt meer dingen met Tom dan met haar man Dirk en Kira is in haar huwelijk het verbindingsdeel met haar man.” In het boek hebben de mannen een passieve rol. “Dat klopt, Dirk is meer de rots in de branding.”

Victoria vertelt over het feit dat het eerste hoofdstuk door haar geschreven is: “Dit is de eerste keer dat ik iets geschreven heb, wat echt van belang is. Eerst wilde ik het niet, maar achteraf gezien is het een leuke ervaring.” Over het karakter Kira: “Wat geschreven is over de sekslijn is niet autobiografisch en ook zou ik nooit een vriendje in huis halen. Dat vind ik raar, dat hij ’s ochtends opstaat en mijn ouders goedemorgen zegt.” Xenia liet haar dochter tijdens het schrijven telkens gedeeltes lezen en vroeg aan haar Victoria wat zij ervan vond. Een wereld ging voor Victoria open: “Ik realiseerde me nooit dat mijn moeder de lastige onderwerpen met mij altijd in de auto besprak, omdat je dan tijdens de stiltes allebei vooruit kunt kijken.” Xenia: “Bovendien kun je dan niet stampvoetend naar boven weglopen.”

Hormonen

De titel “Countdown” verwijst naar het aftellen van steeds weer een nieuwe mijlpaal in iemands leven: de countdown tot de examens, de countdown tot de ‘zomer van je leven’ en de countdown tot de dag dat je naar de universiteit gaat. Hoe komt de schrijfster aan de naam van de dochter in het boek: Kira? Xenia vertelt een leuke wetenswaardigheid: “Toen ik zwanger was, dacht ik maandenlang dat mijn dochter ‘Kira’ zou heten en mijn man liet me in die waan. Direct na de bevalling liet hij me weten dat de naam ‘Victoria’ zou zijn. Ik was zelf niet in staat om te protesteren: hij heeft gewoon mijn hormonen misbruikt. Met dit boek is Kira echter toch tot leven gekomen.” Victoria vertelt eveneens openhartig: “Sinds ik uit huis ben, heb ik een betere relatie met mijn vader. Eerst was hij heel beschermend, maar nu bellen of mailen we regelmatig.”

Countdown is uitgekomen op vrijdag 3 juli: is Xenia al bezig met haar volgende boek? “Ja”, antwoord ze volmondig. Dit kwam haar op een verraste blik van Victoria te staan: “Alweer?! Je had beloofd dat je deze zomer geen boek zou schrijven.” Xenia: “Ik wil een thriller schrijven, in de stijl zoals ik mijn andere boeken ook schrijf, maar waar de rode draad om de crime draait.”
Het boek Countdown, ISBN 978-90-499-9847-9, is voor 18,95 euro in alle boekhandels verkrijgbaar.