Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2009

OZB-verhoging mag meer stijgen dan inflatie

LISSE – Een voorstel van Nieuw Lisse om de OZB niet met 2,5% maar met 1% te verhogen, kreeg zoveel kritiek dat gemeenteraadslid Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) het amendement introk. Dit wapenfeit voltrok zich tijdens de vergadering van de gemeenteraad op donderdag 2 juli.

Ruigrok liet weten: ‘Het college van burgemeester en wethouders wil de OZB voor 2010 trendmatig verhogen met 2,%%. Wij stellen voor om dit tarief alleen te verhogen met de toename van de consumenten prijsindex. Dat is volgens het Centraal Planbureau 1%. Een OZBstijging van 2,5% voor 2010 gaat ver uit boven de ramingen. De OZB stijging voor 2009 van 4,5% was ook al veel te hoog, gezien de werkelijke economische ontwikkelingen. De overheid heeft tot taak de inflatie mede te helpen beteugelen. Daartoe dienen haar tarieven niet verhoogd te worden met meer dan het verwachte inflatiepercentage. Dit dient voortaan het beleid te zijn.’
Een karrevracht aan kritiek volgde. Fractievoorzitter Dolf Kistemaker (PvdA): ‘Dit amendement is volstrekt onverantwoord. Hoe denkt u dit financieel op te lossen met een scala aan bezuinigingsmaatregelen dat ons te wachten staat?’ Fractievoorzitter Willem Loos (VVD): ‘Wij steunen het amendement niet. Het kan gewoon niet.’ Ook fractievoorzitters Benno Kooij (CDA) en Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) wilden het voorstel niet steunen. Nieuwenhuis liet weten: ‘We gaan zware tijden tegemoet. We hebben al de laagste lasten voor de inwoners.’ Fractievoorzitter Cees Verburg (D66) verzuchtte: ‘Ik kan de redenering van Nieuw Lisse totaal niet volgen.’ Met al deze tegenwind trok Nieuw Lisse haar amendement in.