Besluiteloosheid
De afgelopen week waren de algemene beschouwingen natuurlijk het gesprek van de dag. Zoals ieder jaar riepen de oppositiepartijen “Ach en wee” over de resultaten en (weinige) plannen van het kabinet. De regering van hun kant dacht echter: “Laat de oppositie maar kletsen: wij hebben de meerderheid achter ons”.
De financiële toekomst van ons land wordt door de regering in handen gelegd van 20 onderzoekscommissies, bestaande uit een veelvoud aan ambtenaren. Met alle respect voor deze doelgroep, maar overheidsfunctionarissen staan er niet om bekend geldbesparende oplossingen te vinden. Een voorbeeld: Moet er een ministerie verdwijnen? Dan zijn er meer ambtenaren nodig op de andere departementen om het vele werk op te vangen. Moet er een ministerie bijkomen? Dan zijn er meer ambtenaren nodig om op dit ministerie te komen werken. Het ligt volgens mij niet in de lijn der verwachting dat de conclusie van de ambtenaren zal zijn dat de overheid het beste geld kan besparen door 50% van de overheidsdienaren de laan uit te sturen.
De oppositiepartijen beschuldigden de regering ervan dat er geen maatregelen genomen worden om de overheidsfinanciën op orde te brengen. We zitten namelijk met een miljardenschuld, mede dankzij de financiële instellingen die er een zooitje van hebben gemaakt. Maar wellicht is het goed dat deze regering vooralsnog geen maatregelen neemt. Het zou zomaar kunnen dat ze zelf ook niet overtuigd zijn van hun vaardigheden en dat ze denken: “Een volgend kabinet heeft meer kwaliteiten”.
Verlof
Een tot 7,5 jaar cel veroordeelde vrouwen(mis)handelaar, Saban Baran, mocht een paar dagen met onbegeleid verlof. Hij mocht zijn vrouw, tevens een van zijn slachtoffers, en zijn kind zien van het gerechtshof Arnhem. Verrassenderwijs had de heer Baran geen zin meer om terug te keren naar de bajes en nu is hij nog altijd voortvluchtig. Het Tweede Kamerlid Fred Teeven liet hierover treffend weten: “In België heb je tenminste nog een helikopter nodig om uit de gevangenis te komen, in Nederland loop je dus zo naar buiten.”
“De breedste schouders moeten de zwaarste lasten dragen”, zo klonk het uit de mond van Koningin Beatrix tijdens de door de regering geschreven troonrede. De familie met de breedste schouders, die ook voor miljoenen mee-eet uit de belastingruif, is het Koninklijk Huis. Zij hoeven echter van MP JP niet te delen in de algehele malaise. JP liet weten: “Recent is een nieuw financieel statuut voor het koningshuis vastgesteld, waarin is bepaald wie wat krijgt en waarvoor. Het is niet fair om dat nu al weer aan te passen.” Uit het boek “Animal farm” van George Orwell komt de frase: “We zijn allemaal gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen”. Het is in onze maatschappij helaas maar al te waar. Op Prinsjesdag hoorde ik overigens een andere tekst op het bekende deuntje: “Oranje boven, Oranje boven, leve de Koningin!” De nieuwe melodie was: “Prinses Christina, Prinses Christina, betaalt geen belasting!”
Anoniem
Hebt u onlangs ook lekker anoniem gebeld met de tiplijn Meld Misdaad Anoniem? Nu blijkt dat die “gegarandeerde” anonimiteit een wassen neus is. De identiteit van een vrouw die over een dodelijke steekpartij had gebeld, kwam in het strafdossier te staan. Hierdoor wisten de verdachten van de steekpartij precies wie de politie getipt had.
De afgelopen week zijn onder meer overleden:
Patrick Swayze (57), Amerikaans acteur
Jerry van Rooyen (80), Nederlands muzikant
Kees Bol (92), Nederland kunstschilder
Noordin Mohammed Top (40), Maleisisch terrorist
Leon Kirchner (90) Amerikaans componist
Bertil Gärtner (84), Zweeds bisschop
Het woord van de week: Bacteriënsnuffelaar.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home