Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 september 2009

Nieuw Beest bij Madelief

LISSE – Een bronzen, zwart gepolijst beeld dat luistert naar de naam ‘Nieuw Beest’ wordt geplaatst bij de Madelief. De aanschaf van dit werk van kunstenaar Tom Claassen is mogelijk geworden dankzij een subsidie van de Provincie Zuid Holland ter waarde van 90.000 euro. De commissie Kunstaankopen maakte maandag 24 augustus een keuze uit vier verschillende ontwerpen van Claassen.

De kunstenaar is onder meer bekend van zijn olifanten die langs de snelweg bij Almere staan. De werken waaruit de commissie kon kiezen betroffen ‘drie ezels en een baal’, ‘drie vogels’, ‘Nieuw Beest’, en ‘Kapsel’. Unaniem viel de keuze op ‘Nieuw Beest’, een granieten beeld (135 cm hoog en 175 cm lang) dat zwart gepolijst is. Het beeld doet denken aan een nijlpaard met kikkerogen. ‘Dit is typisch een beeld van Claassen’, zo complimenteerde een van de commissieleden het werk.

Wanneer de commissie Welstand een positief advies gegeven heeft en de ambtelijke molen de vergunningen heeft geregeld, wordt het kunstwerk geplaatst bij De Madelief, waarbij de snuit in de richting van de Kanaalstraat wordt geplaatst. ‘Zal een negatief advies van de commissie Welstand nog roet in het eten kunnen gooien?’, zo vroeg een van de commissieleden zich af. Wethouder Adri de Roon (D66) liet weten: ‘De commissie Welstand geeft alleen advies. Als zij over dit beeld zeggen dat ze het niet mooi vinden, dan heb ik daar geen boodschap aan.’
Foto’s van het Nieuwe Beest zijn terug te vinden op: http://www.tomclaassen.com/?page=works&id=0123&sub=2.