Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 september 2009

Villa Remotus is “verBAZELd”

Architectonisch wondertje te bezichtigen tijdens Open Monumentendag

NOORDWIJKERHOUT – Tijdens de Open Monumentendag van zaterdag 12 september kan het nieuwste architectonische wondertje bekeken worden: de in authentieke stijl bijna volledig gerestaureerde Villa Remotus. Deze villa is ontworpen door de beroemde architect K.P.C. de Bazel, tijdsgenoot van Berlage. De financier van dit project is de Noordwijker Harrie Vink: dankzij hem zijn de beste vaklui ingeschakeld om Villa Remotus te “verbazelen”. En met dank aan Monica van Egmond van Van Egmond Interieur Architectuur komt de “Art deco” stijl in haar volle glorie terug.

Door Joep Derksen

Van Egmond is vol lof over de gang van zaken: “Dit project is dankzij Harrie Vink tot bloei gekomen. De villa is als monument gered, maar wordt sinds 2007 authentiek gerestaureerd volgens de tekeningen van De Bazel, indertijd de tweede architect van Nederland. Al het werk wordt uitgevoerd door ambachtslieden, zoals de huidige architect, aannemer, metselaar en dakbedekker. Op zaterdag 12 september is de villa opengesteld voor het publiek vanwege Open Monumentendag. Op die dag geven de ambachtslieden informatie over hun werkwijzen, die gebaseerd zijn op de symmetrische en holistische werkwijze van De Bazel. Voor iedere bezoeker zal het een feest van herkenning en verbazeling zijn om te zien hoe ze de villa weer teruggebouwd hebben.”

Vink laat weten waarom juist deze villa hem zo na aan het hart ligt. Eind dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat holistisch arts Oldeboom in Villa Remotus gestart is met een bepaalde vorm van lichttherapie. Mensen kregen hier een nieuwe levensmethode aangeleerd en de villa is juist op deze plek gebouwd vanwege het licht, de bomen en de natuur. Ik ben een groot voorstander van de holistische geneeswijzen van kanker en wil Villa Remotus in oktober of november van dit jaar weer in gebruik nemen. Er komen hier dan tentoonstellingen, lezingen, kunstuitingen en informatie over de kruidenteelt, visserij en bollenteelt.”

Details

Om alle schitterende details van Villa Remotus aan de buitenkant te zien, kan het beste al dertig minuten worden ingeruimd. Overal zijn prachtige details te vinden; van de speciaal aangelegde kelder tot aan het torentje bovenop. Vink: “Dit torentje stond er wel in de originele tekeningen van de villa, maar is indertijd wegbezuinigd. Ik heb het er op laten plaatsen en zo is het torentje verworden tot de handtekening van een Vinkie op een Bazel. In het pand zelf wordt het prachtige Art deco tegelwerk handmatig en stuk voor stuk aangelegd. Zo worden de molenwieken prachtig uitgebeeld in de badkamertegels. Dankzij onder meer de fraaie lambreringswerken komt de sfeer van honderd jaar geleden weer helemaal terug. Vink: “Je kunt gerust spreken van een herbazeling van Remotus.”

Van Egmond: “We willen van Remotus een herbelevingplek maken. Hoe vaak komt het voor dat een particulier zoveel investeert in een pand, zonder dat er een geldelijke bijdrage van de overheid wordt gevraagd? Het pand is door Vink van de sloop gered.” Kan de renovatie van Villa Remotus beschouwd worden als zijn levenswerk? Hij antwoordt: “Ik heb wel een passie om authentieke monumenten te herstellen, want dit is de tweede villa, na Dyckenburch, die gerestaureerd wordt. Ik ben een geboren Noordwijker en ik vind het belangrijk dat rekening gehouden wordt met de natuur en cultuurwaarde van dit hele gebied. Het oude appartementencomplexje dat vlak bij Villa Remotus staat, wil ik bijvoorbeeld slopen en laten vervangen door een waterplas. Zo wordt de slechtste camping van Nederland omgetoverd tot een prachtig landgoed.”

Tribuut

Maar er is nog een veel belangrijkere motivatie voor Vink, zo informeert hij na enig doorvragen. “Mijn vrouw is onderuit gegaan door kanker en de renovatie van zowel Dyckenburch als Villa Remotus is ook een tribuut aan haar. Haar heengaan heeft een omwenteling gegeven aan mijn leven, want toen pas deed kanker mij beseffen dat het leven eindig is. Ik kreeg met de renovatie van deze villa de mogelijkheid om het holisme te laten herbeleven.” Het einde van de reconstructie van Villa Remotus betekent zeker niet het einde van Vink’s ambities: “Ik wil vier extra percelen van Bazelachtige gebouwen verplaatsen naar een andere locatie op dit terrein en hiermee de kwaliteit van het gebied verhogen. Ik spreek dan van de verbazeling van het landgoed en dat is veel beter dan er een aantal huizen neerkwakken, wat een gemiddelde aannemer zou doen.”
Villa Remotus aan Westeinde 82 te Noordwijkerhout is zaterdag 12 september de gehele dag te bezichtigen. Ambachtslieden zijn aanwezig om te vertellen over de vele details en hun manier van werken.

2 Comments:

At 7:58 p.m., Blogger kapitein said...

een prachtig en vakkundig hersteld huis,hulde voor inzet en toewijding van initiatiefnemer en vaklieden,vr.groet,j.hoekstra,wormer

 
At 12:23 a.m., Anonymous Catharina Prins said...

Geweldig dat er mensen zijn, die door nieuwsgierigheid zo gedreven zijn om panden in oude luister te herstellen,een stukje geschiedenis vast te leggen, daar kunnen we trots op zijn. Deze initiatieven moeten we koesteren!
u

 

Een reactie posten

<< Home