Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 oktober 2009

Plannen voor uitbreiding tuin en ingebruikname gemeentekamer

Nieuwe voorzitter: “We maken geen Keukenhof van het Boerhaavehuis”

VOORHOUT – Paul Jochemsz wordt vanaf 8 december de nieuwe voorzitter van Stichting Het Boerhaavehuis. Hij volgt Jan Hordijk op, die deze functie bijna 14 jaar vervuld heeft. Het voornaamste doel van de stichting is om het Boerhaavehuis en de Boerhaavetuin te behouden en te optimaliseren. Maar plannen voor nieuwe ontwikkelingen zijn er voldoende, zoals het uitbreiden van de Boerhaavetuin en op termijn het meer publiekelijk maken van de gemeentekamer.

Door Joep Derksen

De nieuwe voorzitter woont in de Agneshove, met een prachtig uitzicht op het Boerhaavehuis, de Boerhaavetuin en de vrijwilligers die de tuin iedere maandagmiddag onderhouden. De woonlocatie was echter geen criterium om te bepalen of Jochemsz een goede voorzitter zou zijn, verzekerd Hordijk lachend: “We zochten iemand die niet wildvreemd staat tegenover de kerk en goede banden kan onderhouden met de kerkrentmeester en de predikant. Bovendien dient de voorzitter een betrokken Voorhouter te zijn en daar komt bij: Paul Jochemsz zei ook vrij snel ‘Ja’.”

Terugkijkend op welhaast 14 jaar voorzitterschap en tientallen jaren bestuurslidmaatschap noemt Hordijk vele hoogtepunten als de restauratie van het huis in 1983 – 1984, de reconstructie van de Boerhaavetuin aan de voorkant van het huis in 1994 en de realisatie van het door de gemeente Voorhout gesponsorde hekwerk in 1996. “Maar ook de realisatie van het borstbeeld van Herman Boerhaave en afgelopen jaar het esculaapteken vallen onder deze categorie.” Het dieptepunt in de afgelopen jaren was voor Hordijk zonder twijfel het verdwijnen van het groen rondom het Boerhaavehuis, op de locatie waar nu de Agneshove staat. Hordijk: “Je moet tijdig afscheid kunnen nemen en afgelopen jaar ben ik 70 geworden: dat is een mooi tijdmoment om te besluiten niet meer als voorzitter te opereren. Wel blijf ik coördinator van de tuin. Voor de toekomst is het belangrijkste dat de vrijwilligers het fijn vinden om te komen.”

Groene vingers

Jochemsz wordt de vierde voorzitter van de stichting die al 28 jaar bestaat. In het Voorhoutse staat hij al bekend om zijn vele activiteiten in het voetbal, carnaval en in het verleden de politiek. Hij wordt geen voorzitter omdat hij bekend staat vanwege zijn “groene vingers”, zo laat hij weten: “Als ik in de tuin ga helpen, wat ik eens per maand hoop te doen, moeten ze mij een plekje geven waar ik geen kwaad kan. Ik schoffel namelijk zo maar een plantje om wat niet omgeschoffeld moet worden.”

De aanstaande voorzitter staat bekend als een man van aanpakken en hij schuwt niet om nieuwe initiatieven op te zetten. Wat kunnen we de komende jaren verwachten voor het Boerhaavehuis en de Boerhaavetuin? Hordijk doet een voorzetje: “Wellicht kan de tuin verder ontwikkeld worden in het hoekje rechts achter het Boerhaavehuis. De eerste stappen hiervoor zijn al gezet.” Jochemsz: “Als eerste bewaken en bewaren we het huis en de tuin in overleg met de eigenaar, de hervormde gereformeerde gemeente. We willen het huis verder ontwikkelen; zo bevat de gemeentekamer, een ruimte die gebruikt werd en wordt voor kerkelijke activiteiten, een aantal zaken waarin groepjes mensen geïnteresseerd zouden kunnen zijn. We hebben plannen om de gemeentekamer meer publiekelijk te maken. Het bezwaar is wel dat deze kamer zeer gehorig is, aangezien het een kamer is in het huis waar de predikant in woont. We doen dit dus ook in overleg met de predikant, maar we hebben wel plannen voor de gemeentekamer. Deze kan gebruikt worden voor pr-doeleinden, waarin bijvoorbeeld een kast staat met historische vondsten uit de beerput.”

Vergoeding

Dus een Boerhaavemuseum? In koor roepen de beiden: “Dat is wel een heel groot woord!” Jochemsz: “We hoeven er geen Keukenhof van te maken. We denken erover om bezoekers in de gemeentekamer te ontvangen, hen tegen een kleine vergoeding uitleg te geven over het huis en vervolgens een rondgang door de tuin te houden.” Hordijk: “Dit kan wellicht gerealiseerd worden op het moment dat er een nieuwe bewoner komt, maar de voorbereidingen hiervoor dienen al wel in gang te worden gezet.” Dat Jochemsz vol ideeën zit, laat hij weten met zijn afsluitende overpeinzing: “Overigens zou het ook niet gek zijn om een zonnewijzer te plaatsen in de tuin aan de voorzijde van het Boerhaavehuis.”