Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 november 2009

Eigen wijn voor Huis ter Duin

NOORDWIJK – Stan Kerckhoffs is de eerste sommelier die grondlegger is van de “Selection Blanc Huis ter Duin: de wijn die speciaal voor Grand Hotel Huis ter Duin is samengesteld. Het is een mijlpaal in de 122-jarige historie van het hotel. Niet voor niets staat er op het etiket: “Maison fondée en 1887”. Dit refereert aan het jaar 1887, waarin Huis ter Duin werd opgericht.

Kerckhoffs vertelt hierover: “De eerste vier jaar bij Latour was ik assistent maître en twee jaar geleden ging de maître weg. Ik was supervisor voor de wijnen en in die functie reisde ik naar de Languedoc om een selectie van witte en rode wijnen te proeven. Op het domaine gaf ik aan dat een combinatie van Chardonnay en Viognier een heel mooie wijn zou kunnen opleveren. Samen met de wijnmaker hebben we verschillende combinaties van de twee druivenrassen geprobeerd en we kwamen uit op 60% Chardonnay en 40% Viognier.”
De maître nam deze fles en drie andere flessen mee naar de familie waarvan Huis ter Duin eigendom is. Zij proefden en beoordeelden de door Kerckhoffs samengestelde wijn als beste. Deze wijn is zelfs zo goed, dat zij de naam van Huis ter Duin mag dragen. Jaarlijks worden 6.000 flessen gebotteld. Kerckhoffs is vanzelfsprekend zeer enthousiast over deze wijn: ze is gemakkelijk drinkbaar als aperitief, maar ook als wijn bij het eten.” Over de smaak: Een lichte toon van amandel, de Viognier geeft een reuk van kruidigheid en bloemen. Verder is de wijn fris, lekker toegankelijk en heeft ze een rijpe smaak. Dat is te danken aan de Chardonnay. De Selection Blanc Huis ter Duin is verslavend lekker.”