Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 december 2009

“Als ik de troep op straat opruim, voel ik me een stuk beter”

Zappers in het zonnetje gezet

TEYLINGEN – Drie inwoners werden woensdag 9 december flink in het zonnetje gezet vanwege hun onaflatende inzet om vrijwillig zwerfvuil op te ruimen. Deze zogeheten ZwerfAfvalPakkers (Zappers) kregen hiervoor van wethouder Leo van der Zon een ZAP-speldje uitgereikt. De drie waren aangenaam verrast: “De bedoeling was dat niemand zag dat ik dit deed”.

Door Joep Derksen

Het is haast niet te geloven, maar nog altijd zijn er mensen die hun rotzooi op straat gooien, of het nu gaat om een stukje kauwgom, een leeg blikje spa rood of plastic verpakkingen. Maar ook niet opgeruimd honden- en kattenpoep is velen een doorn in het oog. Een aantal Teylingers hanteert het credo: “Verbeter de wereld, begin bij jezelf”. Zodra zij afval zien liggen, pakken ze het op en deponeren het in een daarvoor bestemde afvalbak. Dit goede gedrag wil de gemeente graag belonen.

Wethouder Leo van der Zon liet weten: “Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar de schillen en de dozen. Zwerfafval is best wel een probleem en staat heel hoog in de ergernis top 10. Klachten hierover horen we ook vaak bij de wijkschouwen en als gemeente hebben we een zwerfafvalbeleid opgesteld. De bestrijding van het zwerfafval is eigenlijk kinderlijk eenvoudig: de mensen moeten hun rommel bij zich houden en opruimen, maar dat werkt kennelijk niet. Met name bij scholen en rondom het spoorwegstation ligt veel afval. Als gemeente proberen we de strijd tegen zwerfafval te winnen met voldoende afvalbakken die we tijdig willen legen.”

Drijvend vuil

Hij vervolgde: “Vandaag zetten we drie Zappers in het zonnetje. Zij zijn door inwoners voorgedragen om het ZAP-speldje te ontvangen. Een van hen is de heer Van Prooijen uit Sassenheim. Hij ruimt zeer regelmatig het afval op bij de Vaartkade een het Voorhavenkwartier. Met name de sigaretten van de medewerkers van de Action zijn voor hem een bron van ergernis. Ook het drijvend vuil dat op het water ligt, haalt hij weg.” Van Prooijen kon vanwege een andere uitreiking elders in de gemeente niet bij de ceremonie aanwezig zijn, maar hij krijgt het ZAP-speldje binnenkort door Van der Zon persoonlijk op de borst gedrukt.

Liesbeth Klaver loopt samen met haar hond Nora veel in Voorhout en dan met name in Park Overbosch. In dat natuurgebied ruimt ze heel veel troep op en Nora helpt druk mee. Klaver informeerde: “Ook in de Boekenburglaan haal ik rotzooi weg en daardoor voed ik mijn buren op. Regelmatig ruim ik de hondenpoep van anderen op: ik doe het ook bij Nora’s uitwerpselen en kan dan met een tweede zakje tevens ander hondenrestmateriaal weghalen. Ook informeer ik de gemeente als de afvalbakken vol zijn.”

Heerlijk schoon

De Warmonder Louis Aartman heeft ook een hond die hij uitlaat in de blauwe buurt. “Soms is er zoveel rotzooi op de Bijleveldlaan en de Endepoellaan dat ik niet alles mee kan nemen. Dan loop ik terug naar huis en haal een vuilniszak op. Meestal doe ik dit om 6 uur ’s ochtends, want het idee was dat niemand dit zag. Een keer ben ik met een kruiwagen het hele park rondgegaan en heb vervolgens het vuil gestort in een vuilnisbak bij Liduina. Vervolgens liep ik nog een rondje en dacht: “Wat is het hier heerlijk schoon!”

Na het ontvangen van het speldje liet Aartman weten: “Het is belangrijk dat in de publiciteit komt dat mensen hun troep opruimen. In feite zouden wij Zappers werkloos moeten worden. Waarom ik de rotzooi van anderen opruim? Ik erger me nu niet meer aan rondslingerend afval, want als ik het opruim is het weg en dan voel ik me prettiger.” Klaver vulde aan: “Je leefomgeving houdt niet op bij je voordeur. Als mensen mij de rotzooi zien opruimen, dan nemen ze daar een voorbeeld aan. Mijn ervaring is dat hoe meer je opruimt, hoe minder afval de mensen laten rondslingeren.”