Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 december 2009

“Droge Kaagweek moet weer een feestje voor de Warmonders worden”

TEYLINGEN – “Is er bij de Kaagweek nu wel of niet veel gebeurd?” Het antwoord op deze prangende vraag wilde Ard van der Steur (VVD) graag weten tijdens de discussie over de barometer integrale veiligheid. Burgemeester Sander Schelberg gaf in de vergadering van de commissie Bestuur, Financiën en Toerisme (BFT) het antwoord.

De veiligheid van de gemeente ging alle commissieleden aan het hart, want de burgemeester kreeg vele vragen te verduren. Van der Steur: “Het lijstje met de schade die veroorzaakt wordt door vandalisme is schrikbarend hoog. Kunnen we investeringen doen om deze kosten te besparen; dan investeer je in het verminderen van vandalisme.’ Commissielid Albert Vink (PvdA): Bij de najaarsfeesten in Sassenheim was de politie-inzet veel hoger dan in Voorhout. Maar met beveiliging van Bassets zou je denken dat het juist andersom is. De vandalisme in Park Rusthoff is de waanzin ten top: het gebouw is nog niet af of de ruiten liggen eruit. Wat verhalen we eventueel op de daders?”

Commissielid Cees van Velzen (CDA) opperde: “Het in de openbaarheid vermelden van het feit dat iemand een boete moet betalen of voor Bureau HALT moet werken, heeft een afschrikwekkend effect.” Schelberg liet weten: “Wij verhalen de kosten vaak op de ouders; het is goed om dat breed in de pers neer te leggen. Dit geldt ook voor de HALT-afdoeningen. Met nieuwjaarsnacht gaan we weer het snelrecht invoeren.” De burgemeester vervolgde: “We proberen het gemeentelijk materiaal zo hufterproof mogelijk te maken om zo vandalisme te voorkomen. Wat betreft de beveiliging van Sassenheim: de extra politie-inzet was op verzoek van de Oranjevereniging. De opzet van het feest was anders: voorheen was het een breed regionaal feest en dit jaar was er een nieuw systeem met een maximum aantal bezoekers. Dat is prima verlopen.”

Over de droge Kaagweek: “Er zijn door mij stevige gesprekken gevoerd met de organisatoren. Zij onderkennen de problematiek niet, maar het probleem was er wel degelijk. De politie belde mij die nacht op en zei: ‘Het gaat maar net goed, het gaat langs het randje’. Er is maar één bekeuring uitgeschreven omdat er niet eens tijd was om procesverbalen uit te schrijven. De politie ging quick en dirty door om orde te houden. Dat moet anders: mijn voorstel is geweest om tot één evenemententerrein te komen: zo kun je de verantwoordelijkheden goed scheiden. We zijn met de Vereniging tot Viering Warmonds Feesten hierover in gesprek. De droge Kaagweek is een regionaal feest geworden en ik vind dat het weer een feestje voor de Warmonders moet worden.”