Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 december 2009

Hangplek voor jeugd

VOORHOUT – Met het creëren van een speciale hangplek voor jongeren (JOP: Jongeren Ontmoetings Plek) achter @Hok moet de jeugdoverlast tot het leven behoren. De gemeente Teylingen heeft een bedrag van 6.307 euro geïnvesteerd om het de jeugd zo gerieflijk mogelijk te maken; met banken, tafels en twee vuilnisbakken aan weerszijden, om de overlast van het te moeten lopen naar zo’n afvalbak zoveel mogelijk tot het minimum te hoeven beperken.

Door Joep Derksen

Op verschillende locaties in Voorhout hebben mensen – bij vlagen - last van jongeren die spullen vernielen of de buurt verontreinigen. Daar kunnen bijvoorbeeld de tuinders van Elsgeest, de omwonenden van het Oosthoutpark en de bewoners van de Jacoba van Beierenhof over meepraten. Met het realiseren van deze hangplek zou de overlast tot het verleden moeten behoren. De jeugd heeft immers nu geen excuses meer om elders te lopen rotzooien.

Er zijn afspraken gemaakt met de jongeren dat zij de hangplek schoon moeten houden. Inderdaad zagen de tafels en banken er op vrijdagochtend 4 december goed verzorgd uit, al lag het belendende slootje vol met lege blikjes en flesjes. Zijn er ook regelingen getroffen met de jeugd dat er represailles volgen wanneer zij toch elders in de gemeente overlast veroorzaken? In zo’n geval zou bijvoorbeeld de hangplek gesloten kunnen worden? Een gemeentelijk woordvoerder antwoordt: “Met de jeugd, politie, omwonenden en jongerenwerk zijn afspraken gemaakt om de leefbaarheid van de JOP te waarborgen.”

Afspraken

De jongeren moeten zich aan bepaalde afspraken houden: “De vuilnis wordt door de jeugd in de daarvoor bestemde vuilnisbakken gedeponeerd. De jongeren zijn verantwoordelijk voor het schoonhouden op en rond de JOP. Wanneer het toch een rommel is, zullen de jongeren elkaar daarop aanspreken. De jongeren zorgen dat de betrokkenen geen last hebben van onder meer brandstichting, graffiti of hard geluid na 22:00 uur.”

“Op de JOP mag geen alcohol of (hard)drugs genuttigd worden. Bij constatering door politie wordt overgegaan tot bekeuren. Er mogen geen brommers/scooters zijn op de JOP. Bij negatief gebruik van de JOP zullen de jongeren verbeterpunten aandragen. Bij veelvuldig overlast door de jongeren op de JOP kan besloten worden de plek te verwijderen.”