Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 december 2009

Masterplan ELKA op de schop

LISSE – Op het voormalige terrein van de kistenfabriek ELKA aan de Greveling komen 50 wooneenheden. Projectontwikkelaar Adriaan van Erk wil het plan van het grootschalige appartementencomplex van 81 wooneenheden vervangen door dit nieuwe voorstel. Wethouder Guus Mesman (PvdA) liet dinsdag 24 november weten dat het college van burgemeester en wethouders in principe positief staan tegenover deze ontwikkeling.

Het nieuwe plan gaat uit van een wooncomplex met 22 sociale appartementen van 65 tot 85 m2 omvang, waarvan de maximum koopprijs 191.580 euro is en de maximum huurprijs 631 euro. Daarnaast staat een complex met 17 ‘dure’ woningen gepland. Het college schat dat de appartementen, die tussen 100 en 200 m2 groot zijn, een marktwaarde hebben van 450.000 tot 550.000 euro. De acht grondgebonden woningen die Adriaan van Erk in gedachten heeft (150 tot 180 m2 groot), moeten ook circa een half miljoen per stuk opbrengen. Tot slot komen er drie grondgebonden woningen aan het water (tussen 225 en 255 m2): hiervoor bedraagt de geschatte koopprijs tussen 600.000 euro en 700.000 euro. Er wordt een inham gegraven, zodat de dure appartementen echt aan het water komen te liggen.
Mesman legt uit waarom de projectontwikkelaar wil afwijken van de eerder vastgelegde uitgangspunten voor het masterplan Greveling: ‘De ontwikkelingsrisico’s zijn onder de huidige randvoorwaarden te groot. Wij kunnen ons deze problematiek voorstellen; een sluitende exploitatie is nodig. Als gemeente willen we ook niet jarenlang tegen een lege kistenfabriek aankijken. De filosofie van het masterplan mag niet overboord gegooid worden, maar we kunnen ons in het nieuwe verkavelingsplan goed vinden.’ De leden van de commissie Ruimte en Infrastructuur beoordeelt in haar vergadering op donderdag 10 december of zij met de gewijzigde plannen kunnen instemmen.