Ingezonden mail
Op 22 februari jl. is er weer een informatiebijeenkomst voor de bewoners en mantelzorgers over de verhuizing naar het nieuwe Agnes. De uitnodigingsbrief, die nauwelijks een week tevoren op de deurmat ploft, belooft niet veel goeds. Het komt er kortweg op neer dat de vorig jaar november genoemde verhuisdatum van april 2010 niet door kan gaan: voor de zoveelste keer dus uitstel. Als reden dit keer wordt opgegeven dat de overkapte doorgang (voor medewerkers) door de brandweer is afgekeurd.
Tijdens de bijeenkomst op de locatie Boekenburglaan heet Mw. Broers (Directeur Intramurale dienstverlening van ActiVite) een ieder van harte welkom en vindt de lage opkomst wel positief want “kennelijk is het voor de meesten wel duidelijk”.
Voorts licht ze de nieuwe vertraging toe, waarbij naar voren komt dat een goedgekeurd alternatief ontwerp eerst op 11 februari jl. bij de gemeente is ingediend. Dit betekent voor de verhuisdatum dat nu wordt gemikt op de 2e en 3e week van juni, maar dan mag er geen kink (bezwaar) in de kabel komen.
Met andere woorden nog steeds is er geen zekerheid over de verhuisdatum.
Vragen tijdens de vergadering over noodzakelijke nog aan te brengen voorzieningen (bijvoorbeeld toegankelijke toiletten) worden in eerste instantie afgedaan met “de woningen zijn oorspronkelijk niet bedoeld voor ouderen” en “wie gaat dat betalen”. Uiteindelijk wordt toegezegd dat dit per woning wordt bekeken. Pas na aandringen wordt toegezegd dat er een verslag van de bijeenkomst wordt gemaakt onder andere voor de degenen die niet in de gelegenheid waren de bijeenkomst bij te wonen.
Onbegrijpelijk is waarom er voor de zoveelste keer weer sprake is van uitstel. Tijdens de extra gemeenteraadsvergadering van 29 juli 2009 waren alle politieke partijen het er nog over eens dat snel plannen moesten worden gemaakt om de betrokken bewoners hun intrek te kunnen laten nemen in de nieuwe Agnes (Herenstaete). Het gevoel van urgentie was groot en de kwestie haalde zelfs de landelijke media. Sedert de extra gemeentevergadering is het gevoel van urgentie helaas weggeëbd en neemt geen van de partijen haar verantwoordelijkheid maar geven er de voorkeur naar elkaar te wijzen als er moeilijke vragen worden gesteld. Hoewel alle partijen lijken bij te dragen aan de trieste gang van zaken spant het gemeentebestuur de kroon. Zij had haar verantwoordelijkheid moeten nemen door na de bewuste gemeenteraadsvergadering de vinger aan de pols te houden. Echter het gemeentebestuur heeft overduidelijk verzaakt voldoende daadkrachtig op te treden en heeft daarmee geen recht gedaan aan de geest van de vergadering en de afspraken die zijn gemaakt in juli 2009.
Wat betekent dit voor de direct betrokkenen? Mijn moeder (in de negentig jaar) en deeluitmakend van “de groep van 19”, waarvan er inmiddels een aantal is overleden, kan het allemaal niet meer volgen (wie eigenlijk wel?) en is er moedeloos van geworden. Onlangs is door de leiding van ActiVite aangegeven dat er ook de mogelijkheid bestaat naar elders te verkassen, maar dat moet je dan zelf regelen. Kennelijk realiseert ActiVite zich niet dat dit als gevolg van wachtlijsten op korte termijn een vrijwel onmogelijke opgave is.
Onlangs deed de huisartsenvereniging Voorhout in een open brief een dringend beroep op het gemeentebestuur om zorg te dagen voor de bewoners van het oude Agnes die zich in hun laatste levensfase bevinden. Hoewel aan de late kant, een krachtig signaal op grond van hun vele contacten met de betrokken ouderen.
Gemeentebestuur pak uw verantwoordelijkheid, zet alle zeilen bij, beweeg hemel en aarde en doe wat u moet doen door zorg te dragen voor terugkeer - maar nu zonder verder uitstel - van de ultrasenioren naar het nieuwe Agnes, dat voorzien moet zijn van alle voor de ouderen benodigde faciliteiten.
Een meer dan bezorgd kind
Aad Zandbergen
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home