Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 maart 2010

“Laat de mensen zich op het positieve richten”

TEYLINGEN – Voor het tweede achtereenvolgende jaar organiseert Woonstichting Vooruitgang samen met de SVBN (Straatvoetbalbond Nederland) een straatvoetbaltoernooi. Dit jaar wordt de voorronde voor de landelijke finale in Rotterdam gehouden op woensdag 5 mei (bevrijdingsdag). Ondanks enkele incidenten, waarbij vorig jaar op de finaledag een tas werd gestolen en een Teylingse deelneemster buiten het voetbalveld ernstig mishandeld werd, zet de Woningstichting Vooruitgang zich toch in voor een nieuw toernooi.

Door Joep Derksen

Na afloop van het toernooi vorig jaar liet een woordvoerster van Woonstichting Vooruitgang nog weten: "Aan die dag heb ik een heel naar gevoel overgehouden. Tijdens het toernooi is een meisje uit Teylingen, een van de voetbalsters, buiten het veld in elkaar geschopt. Dit gebeurde door een andere deelneemster, die dacht dat het een van haar tegenstandsters was. Dit bleek ook nog niet zo te zijn. De gestolen spullen zijn wel terug bij de rechtmatige eigenaar, maar we gaan de komende week dit toernooi evalueren en dan met name of we er nog aan zullen deelnemen. Het is duidelijk dat we het straatvoetbaltoernooi hier in Teylingen volgend jaar wel organiseren, maar of we de teams laten doorstromen naar de landelijke finale, moeten we nog bezien."

Nu laat Annette Merks, van Woonstichting Vooruitgang, weten: “We organiseren alleen de voorronde in Teylingen, waarbij de beste teams van Teylingen strijden om door te gaan naar de finale. Ieder team mag zelf bepalen of ze inderdaad naar de landelijke finale gaan. We hebben vorig jaar de kampioenschappen in Teylingen georganiseerd, maar ook toen bepaalden de teams of ze door wilden gaan naar de landelijke finale. Bij de organisatie daar zijn we niet betrokken.

Beveiliging

Ivolene de Nobrega, Svbn-verantwoordelijke, reageert een beetje korzelig als haar gevraagd wordt over het gebeurde van vorig jaar: “Dit soort dingen gebeurt vaker bij gelijkwaardige evenementen. Als organisatie kun je een goede beveiliging neerzetten, maar dat is geen garantie dat alles vlekkeloos gaat verlopen. Het is noodzakelijk om adequate teambegeleiders mee te laten gaan. Vorig jaar liet de begeleiding van een aantal teams op de finaledag te wensen over. Daar heb ik geen controle op.”

Ze vervolgt: “Het gaat ons niet om een finale te organiseren. De SVBN heeft een concept: met de nationale straatvoetbaldag willen we de leefbaarheid in de wijken bevorderen. We hebben het lef om een aantal achterstandsjongeren in een competitief element bij elkaar te brengen en hebben daar veel lof over gehad. Er vonden zestig evenementen (voorrondes) plaats, en bij maar één onderdeel heeft een incident plaatsgevonden. Zoiets kun je nooit voorkomen, maar je kan er wel op bedacht zijn en zorgen dat je vanuit de organisatie maatregelen neemt. Het betreffende team dat zich vorig jaar misdroeg is dit jaar uitgesloten van deelname.

Incident
De finale vindt dit jaar plaats op 26 juni. Waar er in 2009 55 wijken deelnamen aan de voorrondes, participeren nu 120 wijken. De Nobrega constateert tevreden: “Dus we doen wel iets goeds.” Ze vervolgt: “Ik zou het ontzettend fijn vinden als mensen zich meer richten op onze positieve activiteiten en projecten die opgezet zijn om die jongeren toch een betere toekomst aan te bieden. Kijk niet naar een incident van vorig jaar, want op elk evenement waar je naar toe gaat is een incident. Ik vond het heel vervelend dat het gebeurde. Maar soms heeft het ook ergens anders mee te maken; als je uit Amsterdam, Rotterdam of Utrecht komt, waar deze groepen jongeren veel meer vertegenwoordigd zijn, dan valt zo’n incident niet zo op. Men weet daar onderling wel mee om te gaan. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen uit een dorpje als Teylingen denken: ‘Wat gebeurt hier?’ Het is wel een problematiek waar iedereen mee te maken heeft. Soms wat minder en soms wat meer. We moeten hierbij allemaal onze verantwoordelijkheid nemen.”