Scheltema
We zijn nu een week verder sinds mijn laatste column, terwijl de nationale politiek nog geen steek verder is. Momenteel praten VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks of ze met elkaar willen samenwerken in een nieuw kabinet. Eens kijken of dit overleg enige kans van slagen heeft en of de VVD dan inderdaad vasthoudt aan haar garantie om met de handjes af te blijven van de hypotheekrenteaftrek. De SP schreeuwt hard dat zij worden uitgesloten van de onderhandelingen. Heb je met tien zetels verlies enig recht van spreken? Overigens stond D66 minder dan een jaar geleden op 26 zetels in de peilingen. Daar zijn nu nog maar tien zetels van over. Hoeveel winnaar ben je dan?
De commissie Scheltema heeft haar oordeel gesproken en de uitspraak is volledig in lijn met andere commissieconclusies. “Iedereen heeft schuld, dus daarom is geen één enkele hoofdschuldige.” Uiteraard wordt nog even flink nagetrapt tegen de bestuurders van de al failliete DSB-bank: “Dit was een slecht bedrijf dat nooit een bankvergunning had moeten krijgen. De leiding van Scheringa was eenzijdig en weinig professioneel; te veel gericht op geld verdienen, te weinig aandacht voor het belang van de klant, met onvoldoende oog voor de risico’s. Scheringa was meer verkoper dan bankier”, aldus het rapport van de commissie-Scheltinga.
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft dus onterecht een bankvergunning verleend aan de DSB en heeft vervolgens onvoldoende toezicht gehouden. Ook Pieter Lakeman, die op 1 oktober 2009 alle DSB-spaarders opriep om hun geld weg te halen, krijgt de zwarte piet toegespeeld: “Als die oproep niet had plaatsgevonden, had een faillissement eventueel voorkomen kunnen worden.”
Wat heeft de commissie geschreven over de andere vijf banken, die weigerden om de DSB de helpende hand te bieden? En hoe zit het met de verantwoordelijkheid van Wouter Bos, toenmalig Minister van Financiën, en zijn maatjes? Bos hielp kort voor het DSB-debacle enkele banken met tientallen miljarden aan leningen. Dat wekt verwachtingen bij andere banken. Tijdens de onderhandelingen tussen Scheringa en Bos werd vertrouwelijke informatie naar buiten gebracht, waardoor er in de nacht van zondag 11 oktober op maandag 12 oktober een grote run ontstond op de spaargelden. Hierdoor verdween de laatste pijler onder het DSB-imperium. Ook resteert een laatste vraag: hoe voelen de 1.814 DSB-werknemers zich nu, terwijl ze tijdens de crisis Dirk Scheringa nog zo hartstochtelijk gesteund hadden?
De afgelopen week zijn onder meer overleden:
- Frank Giering (38): Duits acteur
- Fred Anderson (81): Amerikaans saxofonist
- Wu Guanzhong (91): Chinees schilder
- Algirdas Brazauskas (77): Voormalig president van Litouwen
- Dolph Briscoe (87): Amerikaans politicus
- Robert Byrd (92): Amerikaans politicus
- Sjoerd Kooistra (59) Nederlands horeca-ondernemer
- Jos Wijnant (108): Oudste man van Nederland
Het woord van de week: Tikkie (terug, tikkie breed).
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home