“We hebben behoefte aan een nieuwe Napoleon”
Door Joep Derksen
“Wat heeft de gemeentelijke fusie ons opgeleverd? We zouden als drie gemeenten Voorhout, Warmond en Sassenheim toch sterker worden?”, zo vroeg een stamtafelaar zich af. “Een van de argumenten was dat grotere gemeenten ook grotere talenten aantrokken, maar wat Teylingen betreft is dat nog niet het geval.” De aanwezigen herinnerden elkaar aan het feit dat Teylingen grond verloor aan Katwijk, zodat die gemeente kassen kon gaan bouwen op Teylings grondgebied. Nu blijkt Katwijk daar veel winstgevender villa’s te willen realiseren en het Teylings gemeentebestuur kan niets anders doen dan toekijken.
Ook grijpt Teylingen naast bestuurlijke posities, zoals onlangs nog bij het verdelen van portefeuilles in het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland. Waar Katwijk met burgemeester Jos Wienen en het veel kleinere dorp Noordwijk (wethouder Leendert de Lange) wel een positie bemachtigden, viste burgemeester Sander Schelberg naast het net. De kritiek van de stamtafelaars was niet mals: ‘Kun je nagaan hoe belazerd we werden met die argumenten voor de gemeentelijke fusie. Het blijkt nu maar eens dat een gemeente net zo krachtig is als het talent dat er aanwezig is. Frankrijk heeft nooit om een Napoleon gevraagd; die kondigde zichzelf aan. Voorhout zit te wachten op een nieuwe Napoleon!”
Starters
Naar de gebruikelijke stamtafelmaatstaf was de kritiek op het Dorpsplan Voorhout 2010, dat tot 1 juli ter inzage lag, redelijk mild. Dit Dorpsplan moet het oude plan uit 1978(!) vervangen. Er wordt ingezet op behoud van de historische woningen, maar tegelijkertijd ook de mogelijkheid gegeven om meer hoogbouw te realiseren, met ondergronds parkeren. Een van de aanwezigen merkte dan ook op: ‘Dat is niet te combineren, evenals de wens om duurdere woningen te bouwen, maar tegelijkertijd ook meer huizen voor starters te krijgen. Verder gaat dit Dorpsplan alleen over het gebied van de spoorlijn tot de Plus-supermarkt. Over het andere uiteinde van het haltermodel, de AH-supermarkt, wordt niet eens gesproken. Laat staan over de hele wijk Oosthout.”
Over de kritiek dat historische pandjes dreigden te verdwijnen, kwam ook een relativerende opmerking: “Is het zo erg als twee historische pandjes verdwijnen, als je hiervoor in de plaats woningen voor jongeren, winkels en horeca kunt opwaarderen?” Dat was een gedachtegang waar de overige stamtafelaars niet veel tegenin konden brengen. Toch bleven de hoogbouw en het verdwijnen van voorzieningen als het postkantoor en bankfilialen voor de tijdens de WK-voetbalwedstrijd Argentinie-Duitsland vergaderende Voorhouters punten van zorg.
Tot slot was er over het eindresultaat van de heringerichte Herenstraat veel lof. Maar wel met een interessante gedachtesprong: ‘Deze nieuwe Herenstraat is onderdeel van een tactiek. Met het versmallen van deze doorgangsweg laat de gemeente de herenstraat zo vastlopen, dat de noordelijke randweg weer op de regionale agenda komt.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home