Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 augustus 2010

Publieke acties voor het behoud van twee bibliotheekvestigingen

TEYLINGEN – “Ik zie geen andere optie dan dat we de bibliotheekvestigingen in Voorhout en Warmond moeten sluiten.” Deze eerste reactie gaf Hans Portengen, directeur van de Bibliotheek Bollenstreek, nadat de bezuinigingsplannen van het college van burgemeester en wethouders op vrijdag 13 augustus bekend waren gemaakt. Hij is “ernstig geschokt” door de hoogte van de bezuinigingen en laat het er niet bij zitten. Publieke acties dreigen, wanneer de politiek de huidige bezuinigingsplannen doorzet.

Door Joep Derksen

Als het aan het college ligt, moet de Bibliotheek Bollenstreek de komende jaren teruggaan van ruim 800.000 euro naar zo’n 500.000 euro subsidie per jaar. Een teruggang van 300.000 euro. Op een calculator had Portengen de gevolgen van dit collegevoorstel berekend en hij oordeelt: “Dit is een bezuiniging van 35% op onze subsidie en dat terwijl de gemeente op haar eigen activiteiten maar 7% bezuinigd. Het is een enorm bedrag en betekent de sluiting van twee van de drie vestigingen: Voorhout en Warmond. We houden dan de vestiging in Sassenheim over; dat is het grootste gebouw met het meeste aantal m2 en een stuk goedkoper dan de Voorhoutse bibliotheek.”

Wethouder Karin Lambrechts (VVD) suggereerde in het persgesprek dat wat haar betreft geen twee vestigingen dicht hoeven. “De bibliotheek kan ook kijken naar andere oplossingen, zoals het hebben van minder boeken.” Portengen wijst dit van de hand: “De gemeente zegt dat één bibliotheek op 35.000 inwoners voldoende zou moeten zijn, maar Voorhout, Sassenheim en Warmond zijn drie aparte woonkernen, met kinderen en immobiele ouderen die van de plaatselijke bibliotheek afhankelijk zijn. We hebben in 2010 al geen salarisindexering gehad en met het bezuinigen op boeken haal je de ruim drie ton niet. Je kunt kijken naar de openingstijden, tarieven en de collectie, maar het is onhaalbaar om hier drie ton mee te compenseren. Ik moet ook rekening houden met ontslagen en ontslagvergoedingen.”
Kwamen deze bezuinigingen nou echt zo onverwacht? “Ik ben natuurlijk niet naïef en verwachtte dat er op de bibliotheek bezuinigd zou worden. Maar dit collegevoorstel is disproportioneel. We praten hier over een organisatie waar 28% van de Teylingse bevolking lid van is. We hebben 380.000 uitleningen en 160.000 bezoeken per jaar. Ik probeer niet emotioneel te worden, maar hier wordt met de bijl ingehakt.” Vrijdag 13 augustus werd het bibliotheekpersoneel geïnformeerd over de op handen zijnde bezuinigingen. Portengen: “Het aantal ontslagen is nog niet bekend, mogelijk kan het ook (deels) door natuurlijk verloop plaatsvinden. In ieder geval laten we het hier niet bij zitten; we proberen de gemeenteraad te beïnvloeden en houden publieke acties voor het behoud van de vestigingen. We gaan dit niet zonder meer accepteren.”