Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 augustus 2010

“Weg met de koopzondag!”

VOORHOUT – De gemeentelijke enquête over de wenselijkheid van een permanente zondagopenstelling, heeft veel onrust gekweekt onder de winkeliers. “Bijna 95% van de leden van de TOV (Teylingen Ondernemers Vereniging), afdelingen Sassenheim en Voorhout zijn tegen”, zo laat Ruud Neuteboom, voorzitter van TOV-bestuur afdeling Voorhout weten. De gemeente heeft al 229 reacties ontvangen op haar enquête, waaronder de meningen van verscheidene zelfstandige ondernemers. “Koopzondagen zijn niet goed voor de economie, want een consument kan zijn welverdiende maandloon maar één keer uitgeven.”

Onlangs hebben de Albert Heijn vestigingen in Sassenheim en Voorhout een vergunning aangevraagd om iedere zondag open te mogen, net zoals dat al het geval is in Warmond. De kleine zelfstandige ondernemers zijn hier niet blij mee. Een van de winkeliers die in de pen klikt richting de gemeente is Jeroen Schulte van Fixet. Hij krijgt veel steunbetuigingen van andere ondernemers als John Voordouw, Ronald Broere, Ries IJsselmuiden, Hans Willemse, Jos Hoek en Ruud Neuteboom. Schulte laat onder meer weten: “Met lede ogen zie ik toe hoe de grootschalige winkelketens zoals supermarkten proberen de winkelsluitingstijdenwet zo te interpreteren en te manipuleren dat er structureel op zondag gewinkeld kan worden. Verruiming van de openingstijden is voor hen de eenvoudigste, legale manier om de kleinere detaillist uit de markt te concurreren. Voor ondernemers met weinig tot geen personeel is de bezetting niet of nauwelijks rond te krijgen, en dat weten de grootschaligen heel goed! Zij kunnen hun personeelsbezetting invullen met 16-jarigen, die vaak geen relevante opleiding of ervaring hebben.”

Kosten

Schulte vervolgt: “Koopzondagen zijn niet goed voor de economie, want een consument kan zijn welverdiende maandloon maar één keer uitgeven. De kosten gaan wel omhoog, onder andere voor het personeel dat op zondag wordt ingezet. De kleinere detaillist moet wel zondag dicht blijven, want het alternatief is dat hij moet scheiden van vrouw en kinderen. En als je op zondag, of een andere dag dicht gaat, ondermijn je de eigen concurrentiepositie. Binnen tien jaar zal het aanbod verschralen en komen de winkels in handen van een kleine, maar zeer machtige groep ondernemers die dankbaar gebruik al maken van deze verworven positie. Het zou mij verbazen als ze daarbij het belang van de consument als eerste prioriteit hebben.”

Neuteboom verwacht dat 95% van de ondernemers tegenstander zal zijn van een permanente koopzondag in Voorhout en Sassenheim. Hij vreest echter wel dat als de AH-vestigingen open mogen, andere winkels zich gedwongen voelen om mee te moeten gaan. Het inruilen van de zondag voor de maandag vindt Neuteboom geen goed alternatief: “Dat is een dag waarop we bestellingen doorgeven, de spullen binnen komen en ook onze vaste klanten langskomen.” De voorzitter van het TOV-bestuur afdeling Voorhout denkt ook niet dat een koopzondag extra klandizie brengt: “Je draait dezelfde omzet, maar dan in zeven in plaats van zes dagen. Alleen zijn de zakken van Albert Heijn wat dieper als die van andere ondernemers. Zij gaan een ratrace aan om altijd maar door te gaan. Nu willen ze tot 20:00 uur open en straks willen ze dat oprekken naar 22:00 uur. We moeten in Voorhout en Sassenheim deze permanente koopzondagen niet invoeren, anders werken we over een aantal jaren allemaal zeven dagen in de week. Als niemand er wat van zegt, dan worden die koopzondagen overal ingevoerd.”

Megadruk

John Zonneveld is manager van de Albert Heijn Voorhout en hij heeft samen met zijn collega in Sassenheim een aanvraag om iedere zondag open te zijn bij de gemeente ingediend. “Het liefst zijn we dan tussen 13:00 uur en 18:00 uur open, of anders tussen 16:00 uur en 20:00 uur. Iedere gemeente in de regio heeft de winkels al op zondag open, dus waarom wij niet? Laat de mensen ervoor kiezen om de omzet binnen de eigen gemeentegrens te houden. In Voorschoten is de Albert Heijn op zondag open gegaan en het is daar megadruk. Er is duidelijk vraag naar bij de consumenten. Als mijn klanten behoefte hebben aan een koopzondag, dan willen wij daaraan meewerken. Ik denk erover om hierover een enquête onder mijn klanten te houden.”

Hij begrijpt de weerstand van de andere ondernemers, zo laat Zonneveld weten. “Iedereen mag zijn mening geven. Maar iedereen heeft de vrijheid om wel of niet open te gaan. Het dorp Voorhout wordt enorm uitgebreid en we hebben een forenzenbevolking die ook op zondag willen winkelen. Ik vind dat als in Warmond de Albert Heijn open mag op zondag, dit ook moet kunnen in Voorhout en Sassenheim.”

Resultaten

De gemeente is momenteel volop bezig om de resultaten van de koopzondagenquête te verwerken, zo laat Margriet van Duijn van de afdeling Advies en Ondersteuning, communicatie, weten. De gemeente heeft een onderzoek ingesteld naar de huidige waardering en invulling van de zondagopenstelling in Teylingen. Het onderzoek loopt, maar een aantal voorlopige cijfers kan ze al bekend maken.
In Warmond mogen de winkels momenteel 52 weken per jaar op de zondag geopend zijn. In dat dorp vindt onder drie doelgroepen een evaluatie plaats over de waardering en ervaring van deze zondagopenstelling. Ruim 200 inwoners, winkeliers en shoppers hebben hun mening gegeven over de huidige situatie. In Sassenheim en Voorhout hebben 173 ondernemers de enquête ontvangen; 81 van hen hebben de enquête ingevuld. Van de 360 benaderde mensen die in een van deze twee kernen winkelden, hebben 148 shoppers de enquêtevragen beantwoord. Van Duijn: “Deze cijfers zijn nog niet definitief en kunnen dus nog afwijken. De uitkomst van de enquête wordt waarschijnlijk in de raad van 28 oktober en in de collegevergadering van 14 september behandeld. De stukken zijn dan uiterlijk 21 september openbaar. Voor die tijd kunnen wij dus geen uitspraken doen over de uitkomst.”