“Dit is een klassiek rechts verhaal”
Ard van der Steur, fractievoorzitter VVD, stelde: “Het luilekkerland van de stijgende gemeentelijke inkomsten is voorbij. We staan voor harde keuzes die geen enkel raadslid graag maken wil, maar de omstandigheden maken dat die keuzes gemaakt moeten worden. We zijn gedwongen de bezuinigingen door te voeren om de staatskas op orde te krijgen. Misschien is dit nog maar het eind van het begin van de ellende. De gemeente zal bezuinigen op het personeel en er zal een financieel beroep gedaan worden op de inwoners en bedrijven. Daarom worden de lasten niet verhoogd en leveren de mensen een extra bijdrage op basis van vrijwilligheid.” Van der Steur verwees hierbij naar de toekomstige verhogingen van de lidmaatschapsgelden voor verenigingen en stichtingen; een onvermijdelijk gevolg wanneer de gemeente minder subsidie verleent. De VVD-fractie ondersteunt de kadernota in heel grote lijnen, maar wil wel het voetveer de Heere Schouten vervangen door een veerboot. Dit idee werd gesteund door onder meer D66 en Trots op Nederland.
Vet
Fractievoorzitter Peter Scholten (CDA) haalde in zijn betoog de bijbel erbij: “Na een aantal vette jaren, is nu een periode van een aantal magere jaren gekomen. Dat worden er hopelijk minder dan zeven jaren. Voor ombuigingen zijn creativiteit en doorzettingsvermogen nodig van iedereen: gemeente, inwoners en verenigingen. De coalitiepartijen VVD, D66 en CDA hebben hun verantwoordelijkheid genomen en gaan keuzes niet uit de weg. Er moet bezuinigd worden en dat zal velen van ons direct of indirect raken: bezuinigen doet pijn.” Hij haalde een iets aangepaste kreet van John F. Kennedy naar boven: “Vraag niet wat uw gemeente voor u kan doen, maar vraag wat u kan doen voor uw gemeente”.
Fractievoorzitter Rose-Marie Keijzer (D66) liet weten dat het niet eenvoudig zal worden om de bezuinigingen uit te leggen. “De betrokkenen hebben recht op een goede afbouwtermijn en het college moet optimaal communiceren met de inwoners over de bezuinigingen. Ze riep het college op om lokale duurzaamheidprojecten te stimuleren.
Rechts
Fractievoorzitter Willem De Jong (PvdA): “De kadernota is een klassiek rechts verhaal, gebaseerd op een conservatieve visie. De voorstellen van de coalitie hakker fors in op sport, cultuur en zorg. Het recht van de sterkste geldt. Er is geen overleg met betrokkenen en clubs geweest, terwijl de mensen smeken om in overleg te komen. In het kader van ombuigingen worden instanties de nek omgedraaid. We gaan nu alles afbreken om het in 2040 weer voor elkaar te hebben: dat is de sociale visie van de coalitie.” De Jong liet weten het onbegrijpelijk te vinden dat de OZB-tarieven op hetzelfde niveau blijven: “Je moet die tarieven in ieder geval gelijk aan de inflatie verhogen.”
Rob ten Boden, fractievoorzitter van Trilokaal, beaamde de noodzaak van het bezuinigen: “We hebben weinig keuze, anders dan dat we keuzes moeten maken. We kunnen instemmen met de kadernota waar het gaat over een goede regie. We roepen het college op om zorg te dragen dat bij bezuinigingen geen grote schade ontstaat en dat sommige verenigingen harder getroffen worden dan anderen.
Wachtgeld
Ed Wegman, fractievoorzitter Trots op Nederland vroeg zich af of het college een bewuste strategie voert om niet met de inwoners te communiceren. Hij pleitte voor het extra inzetten van een ambtenaar “voor het toezicht op de openbare orde en veiligheid”. Ook stelde hij voor om oud-wethouders die nog wachtgeld ontvangen een project te geven, zodat die wethouders een tegenprestatie kunnen leveren voor het geld dat ze maandelijks incasseren. Deze suggesties kregen bijval van enkele andere partijen en worden wellicht later verder uitgewerkt.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home