Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2010

Sloopbezwaren

LISSE – Twee verenigingen waren donderdag 2 september aanwezig tijdens de bijeenkomst van de bezwarencommissie. Onderwerp van gesprek was de door de gemeente afgegeven sloopvergunning van het oude schoolgebouw aan de Heereweg 251 – 253. De Vereniging Oud Lisse (VOL) en de Erfgoedvereniging Heemschut toonden zich felle tegenstanders. Wim Bosch van de VOL liet weten ‘volledig ontdaan’ te zijn over de afgifte van die sloopvergunning.

Ingenieur R. Onel, secretaris van de Provinciale commissie Zuid Holland van Heemschut, legt zijn bezwaren uiteen. ‘Deze sloopvergunning kwam onverwacht. Een tijd geleden hadden we gevraagd om het pand aan te wijzen als monument en uit het antwoord van het college in een brief van 4 juli 2008 zou je kunnen afleiden dat B&W hier wel voor voelde. Ze schreven onder meer: ‘Bij het object Heereweg 251 -253 heeft voor ons als argument gediend, dat aanwijzing van het object als gemeentelijk monument de momenteel in ontwikkeling zijnde plannen met betrekking tot de herontwikkeling van het Raadhuisplein in de weg zou kunnen staan. Overigens zou bij de keuze voor het hier uiteindelijk uit te voeren plan, een variant, waarin behoud van het object is voorzien wat ons betreft de voorkeur moeten verdienen. Het zou dan zelfs zo kunnen zijn, dat na afronding van het plan ten aanzien van het object, mits op dat moment nog voldoende monumentwaardig, door ons wordt besloten het alsnog als gemeentelijk monument aan te wijzen.’ Deze brief was ook in lijn met wat we besproken hadden met toenmalig wethouder Guus Mesman (PvdA).

Hij vervolgt: ‘Juridisch gezien is het essentieel dat er een verzoek van Heemschut is om het pand aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dat verzoek kan B&W naast zich neerleggen op grond van “discretionaire bevoegdheid”. Dat houdt in dat het college steekhoudende argumenten aan moet voeren tegen het afwijzen van ons verzoek. De gemeente zegt echter alleen dat er “zwaarwegende belangen zijn gemoeid in hun overweging om de sloopvergunning af te geven”. Dat is geen steekhoudend argument en dus vechten wij dit besluit aan.’
De kans is groot dat de gemeente ook de bezwaren van de VOL en Heemschut naast zich neerlegt. Stapt Heemschut dan naar de rechter? Dat is nog niet besloten. We zijn een vereniging met vijftien leden. Over de dan te voeren stappen gaan die leden met elkaar in overleg. In ieder geval is het zo dat het gebouw niet op korte termijn gesloopt wordt, dus we wachten eerst het standpunt van de bezwarencommissie af. Een onafhankelijke bezwarencommissie kijkt naar de feiten en kan mijns inziens alleen concluderen dat die sloopvergunning niet afgegeven had mogen worden, omdat er geen steekhoudende argumenten zijn gegeven.’ Over enkele weken maakt de bezwarencommissie haar besluit bekend.