Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 september 2010

“Waarom de ene kinderboerderij wegbezuinigen en de ander opstarten?”

VOORHOUT – Op de basisscholen worden handtekeningenacties gehouden om de kinderboerderij te behouden. De vrijwilligers hebben op veel plekken lijsten opgehangen waar kinderen en ouder hun steun op kunnen betuigen. Deze handtekeningen worden op donderdag 2 september tijdens de gemeenteraadsvergadering overhandigd aan de politiek.

“Handen af van de kinderboerderij!” Bij de ingang hangt een groot schilderij met daarop dertig kinderhandjes, wat deze wens uitdrukt. De gemeente wil de huidige 6.000 euro aan subsidie wegbezuinigen, wat effectief er op neerkomt dat de kinderboerderij zal verdwijnen. Dit collegevoorstel wekt veel onbegrip bij de betrokkenen, die al helemaal niet begrijpen waarom datzelfde college op het eiland Koudenhoorn een nieuwe kinderboerderij wil opbouwen.

Ria Nouws is al ruim zes jaar als vrijwilliger betrokken bij de kinderboerderij en ze laat weten dat er iedere dag enorm veel kinderen langs komen. “De kinderboerderij is een gigantische uitlaatklep. Niet alleen voor kinderen met autisme of ADHD, maar ook voor hun moeders. Die kinderen kunnen lekker hun ding doen en de moeders komen even tot rust. Zulke kinderen raken ook hun plek kwijt. Nu al zijn enkelen bij de gedachte dat de kinderboerderij gaat verdwijnen helemaal overstuur.”

Wethouder Leo van der Zon (VVD) liet onlangs weten dat een kinderboerderij ook moet kunnen bestaan zonder subsidie. “Als er inderdaad zo’n behoefte is aan een kinderboerderij, dan zal zeker een groep vrijwilligers opstaan die het beheer van de kinderboerderij op zich neemt.” Deze opmerking is “heel kort door de bocht”, aldus Nouws. “Nu al draait de kinderboerderij voor het grootste deel op vrijwilligers; wij zorgen ervoor dat de kinderboerderij ’s middags open is. Iedereen helpt in z’n vrije tijd mee en we hebben niet de mogelijkheid om een blik mensen open te trekken. Zeker als het om echt grote dingen gaat, zoals het onderhouden van de bomen en stallen.”

Met het verdwijnen van de 6.000 euro subsidie zouden de vrijwilligers vele uren moeten besteden aan het werven van sponsors en het bijhouden van de administratie. “We hebben allemaal kinderen en een baan en het verzorgen van de kinderboerderij doen we naast ons ander werk. De gemeenteambtenaar Remco werkt nu op de boerderij in de tijd van de gemeente. Als hij gaat verdwijnen, hebben wij een groot probleem. Wij zijn niet opgeleid voor het houden van schapen, hebben geen cursus dierenverzorging gehad en weten niets over de regels voor het vervoeren van dieren.”
Donderdag 2 september gaan de vrijwilligers naar de gemeenteraadsvergadering waar gesproken wordt over de aankomende bezuinigingen. De hoop is dat de 6.000 euro subsidie met rust gelaten wordt. Nouws: “We nemen de dieren niet mee naar het bestuurscentrum; daar doe ik hen geen plezier mee. Ik vind het onbegrijpelijk dat ze deze subsidie willen weghalen en op het eiland Koudenhoorn een kinderboerderij willen opbouwen. Daar komen in de zomer alleen de toeristen en ’s winters komt er geen hond. Hier is de kinderboerderij altijd open? Waarom zou je de ene kinderboerderij wegbezuinigen om daarna de ander op te starten? Dat klopt gewoon niet.”