Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 oktober 2010

‘Een hype is niet duurzaam’

Wethouder Vroom presenteert Milieuvisie Noordwijk 2020

NOORDWIJK – Meer verwildering van openbare plekken moet zorgen voor meer insecten en een grotere biodiversiteit. Extra bomen in wijken dragen bij aan een ‘groene parasolbelevenis’ en het inzamelen en hergebruiken van spullen en kleding wordt gestimuleerd. Dit zijn enkele zaken die de Milieuvisie Noordwijk 2020 behandelt. Wethouder Martijn Vroom presenteerde deze milieuvisie op vrijdag 24 september.

‘Iedereen baat bij duurzaamheid!’ Wanneer de gemeente het duurzame leven stimuleert, moet dit leiden tot een groei van het toerisme en een betere afstemming tussen de ecologische, economische en sociale belangen. Vroom informeert: ‘In het verleden werd heel eendimensionaal gedacht over het milieu. Niets mocht gedaan worden ten koste van het milieu. Er zijn echter veel mogelijkheden om milieuvriendelijk verbeteringen aan te brengen. Zo willen we groene parasollen aanleggen in woonwijken: meer bomen zorgen voor een betere gevoelsbeleving. Ook krijgt de brede school een groen dak: de plantjes zorgen ervoor dat het binnen koeler blijft als het warm is en dat het langer warm blijft als het koud is.’ Recente ontwikkelingen zorgen voor een betere leefomgeving, oordeelt de wethouder: ‘Een aantal permanente paviljoens is beter geisoleerd dan hun tijdelijke voorgangers, dus is er minder overlast van het geluid op de boulevard.’

Vroom laat weten dat de milieuvisie niet uitgaat van de hype van de klimaatopwarming. ‘Een hype is niet duurzaam. Ik ben er niet van overtuigd dat de keuze voor het klimaat een goede is. Ik kies voor het milieu.’ De milieuvisie is tot stand gekomen door meerdere inspraakrondes. Niet alleen met politici, bedrijven en maatschappelijke instellingen, maar ook met schoolkinderen. Deze jonge generatie had enkele suggesties die in de milieuvisie zijn opgenomen. Zo gaan de schoolklassen het strand opruimen en de ploeg die het meeste vuil ophaalt, krijgt een prijs. Ook wil de gemeente onderzoeken of het in nieuwbouwwijken mogelijk zal zijn de toiletten te laten doorspoelen met regenwater.

Vroom kondigt een aantal gemeentelijke maatregelen aan die het komende jaar wordt doorgevoerd. Het nieuwe afvalinzamelingsysteem, waarbij alle inwoners een grijze en een groene bak krijgen voor het ‘normale’ huisafval en het groene afval, wordt in het eerste kwartaal van 2011 ingevoerd. De papierkratjes verdwijnen: vanaf 2011 wordt het papier door verenigingen opgehaald. De fietspaden richting Teylingen en Noordwijkerhout worden verbeterd en de duurzame isolatie van gemeentelijke gebouwen wordt verbeterd. In dat kader wordt het energievretende gebouw aan de Schiestraat op middellange termijn gesloten; de daar aanwezige ambtenaren worden naar elders verplaatst. Ook de Losplaatsweg wordt herontwikkeld; concrete plannen worden binnen anderhalf jaar bekend gemaakt. Het college kijkt naar de gemeente Katwijk en andere buurgemeenten om samen het gemeentelijk wagenpark te beheren.
Op dinsdag 5 oktober oordeelt de politiek in een commissievergadering over de Milieuvisie. Dan kunnen de politici ook aangeven voorstander te zijn van het gebruik van paaltjes van bamboe met hars in de openbare ruimte in plaats van de huidige plastic paaltjes. Vroom: ‘We willen meer natuurvriendelijke inrichting van de oevers realiseren. We laten niet overal wildgroei plaatsvinden, maar staan op geselecteerde plekken meer verwildering van de natuur toe; zowel in het binnen- als buitengebied. Dit willen we bijvoorbeeld doen bij de Northgodreef, nabij de hoek van de Gooweg.’ Of de politiek jaarlijks 40.000 euro wil investeren in deze en andere plannen, wordt de komende maand duidelijk.