“Ik vind actie heel positief”
TEYLINGEN – Nadat Hans Goudsmit twaalf jaar lang in het centrum van de politiek zat, is voormalig PvdA-raadslid vorige week benoemd tot voorzitter van de Vereniging Betrokken Teylingers. Voortaan “bestrijdt” hij hetzelfde politieke establishment met een groep mensen die het dorpse karakter, de natuur en het landschap in Teylingen hoog in het vaandel hebben staan. “We moeten meer aandacht geven aan Sassenheim en Voorhout.”
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 2 september sprak CDA-fractievoorzitter Scholten de woorden: “Vraag niet aan de gemeente wat die voor jou kan doen, maar kijk wat jij voor de gemeenschap kunt doen.” Deze woorden zetten Goudsmit aan het denken en hij oordeelde “dat de beste stuurlui niet aan wal moesten blijven”. Nadat Goudsmit in maart uit de politiek stapte, werd hij lid van de Betrokken Teylingers. Eerder deze maand werd hij gevraagd om voorzitter van de Betrokken Teylingers te worden en Goudsmit hoefde niet lang over het antwoord na te denken.
In een persbericht laat Goudsmit weten dat “veruit de meeste Nederlanders in een dorp willen wonen vanwege het dorpse karakter en het groen. Dan weet je weer hoe belangrijk een dergelijke vereniging als Betrokken Teylingers is. Vandaar dat ik me graag wil inzetten voor deze mooie club. Er is veel werk aan de winkel. Allereerst heeft deze vereniging nog wel eens de naam overal tegen te zijn terwijl we juist “voor”een heel aantal zaken zijn. We willen zelf met initiatiefvoorstellen komen en we moeten meer werk maken van onze inspanningen voor meer biodiversiteit en meer duurzaamheid.”
Verstedelijking
In zijn politieke jaren was Goudsmit geen lid van de Betrokken Teylingers, maar er volgens eigen zeggen wel nauw bij betrokken. Na de gemeenteraadsverkiezingen had hij tijd over en vond het als ex-politicus moreel verantwoord om lid te worden van de Betrokken Teylingers. U geeft aan dat de meeste Nederlanders in een dorp wonen. Toch hebt u als gemeenteraadslid twaalf jaar lang meegewerkt aan het verstedelijken van eerst Warmond en vervolgens Teylingen. “Ik heb juist geprobeerd om de verstedelijking tegen te gaan en heb benadrukt dat de drie aparte kernen behouden moest blijven, evenals de Elsgeesterpolder en Roodemolenpolder.”
U hebt als gemeenteraadslid beslissingen genomen en nu gaat u als voorzitter van de Betrokken Teylingers ageren tegen diezelfde raad. Hoe verantwoordt u dat? “Ik vind het woord ageren niet zo op z’n plaats. We hebben een waakhondfunctie; de gemeenteraad heeft soms heel veel dingen aan hun hoofd en gaat soms makkelijk mee in collegebesluiten, zonder dat ze voldoende van de situatie weten. We willen het bewustzijn vergroten en de raad de polders in meenemen.”
Tot nog toe zijn de Betrokken Teylingers veelal een praatgroep, terwijl de roep uit de dorpen begint te klinken dat het tijd wordt voor een actiegroep om het goede van de drie dorpen en één buurtschap te behouden. Gaat de Betrokken Teylingers ook over tot het actievoeren naast het praten? “Volgens mij gebeurt dat al. Ik vind actie altijd iets heel positiefs. We gaan aan imagoverandering doen. We laten zien dat we ergens vóór zijn. We zijn vóór het openhouden van de bibliotheekvestigingen in Warmond en Voorhout en vóór het vaststellen van een gemeentelijke monumentenlijst. Als we het imago van een praatgroep hebben, wil ik daar vanaf. We hebben al rechtszaken gewonnen en gaan door als praatgroep, actiegroep en initiatiefgroep. We komen zelf met initiatiefvoorstellen en maken gebruik van de deskundigheid van de mensen die bij de Betrokken Teylingers verbonden zijn.”
Zin
Hebben uw voorstellen wel zin? Uiteindelijk gaat het om de pecunia en als die er niet zijn, maken voorstellen van buiten het B&W weinig kans. “Dat is een terechte vraag. Niet alle oplossingen zijn altijd duur. Er zijn nog te weinig burgerinitiatieven; die leemte proberen we op te vullen. De gemeente moet meer openstaan voor dit soort voorstellen. We moeten met goede voorstellen komen en willen samen met de gemeente kijken naar de financiële middelen.”
U komt uit Warmond en de Betrokken Warmonders zijn in feite de voorlopers geweest van de Betrokken Teylingers: zij vormen het merendeel van de Betrokken Teylingers. Richt uw vereniging zich evenveel op Sassenheim en Voorhout als op Warmond, of komen er veranderingen in dit opzicht? “Op het ogenblik moeten we inderdaad meer aandacht geven aan met name Sassenheim en Voorhout. Een relatief groot percentage Warmonders is lid van de Betrokken Teylingers en er zijn veel zaken in Voorhout en Sassenheim waar we op moeten letten. Als voorbeeld noem ik de stationslocatie in Voorhout: dat moet een ontmoetingsplek worden, zodat die plek het nieuwe centrum van Voorhout wordt. Ook de Elsgeesterpolder en de Roodemolenpolder moeten behouden blijven.”
De Vereniging Betrokken Teylingers heeft 150 leden, op een inwoneraantal van meer dan 35.000. Hoe representatief is deze vereniging voor wat er leeft bij de bevolking? “Voordat we meer mensen vragen om lid te worden, willen we eerst positief actie voeren en initiatiefvoorstellen indienen. Ik denk dat we een grote variëteit aan leden hebben, die allemaal zeer strijdbaar zijn. Die 150 mensen proberen ook anderen met deskundigheid bij de voorstellen van de vereniging te betrekken.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home