Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 november 2010

‘In gelul kun je niet wonen’

LISSE – Waar in het verleden de gemeenteraadsvergaderingen over de programmabegrotingen nog wel eens tot drie uur ‘s nachts doorgingen, was het donderdagavond 28 oktober een ‘vluggertje’. Om 21:30 uur was de Programmabegroting 2011 – 2014 al goedgekeurd en konden de gemeenteraadsleden gezamenlijk een borrel drinken.

Fractievoorzitter Marianne Entrop (VVD) gaf aan dat de nieuwe regering veel minder op de gemeenten bezuinigd dan gedacht, maar waarschuwde voor een te groot optimisme: ‘Er zullen nog diverse taken naar de gemeenten worden doorgeschoven, die we naar alle waarschijnlijkheid met minder middelen moeten realiseren.’ Fractievoorzitter Dolf Kistemaker (PvdA) riep het college op om niet alleen met de coalitiepartijen, maar ook de oppositiepartijen in overleg te treden over de te maken keuzes voor bezuinigingsmaatregelen. Deze reikende hand werd aangepakt.

Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) complimenteerde het college voor de begroting, maar had ook kritische kanttekeningen. Geld uitgeven voor imagoverbetering vond Nieuwenhuis nutteloos: ‘Imago is niets anders dan beeldvorming en verbetering van de beeldvorming kan toch geen doel op zich zijn?!’ Fractievoorzitter Joke Vermeulen (CDA) riep het college op om eventuele meevallers zo te gebruiken dat minder NUON-gelden worden ingezet. Wel verbaasde het Vermeulen dat, ondanks jaren van meer digitaal werken er nog altijd geen winst behaald was. ‘In de kadernota van 2008 werd nog gesteld dat er bij 1% efficiënter werken al 75.000 euro voordeel zou zijn. Wij horen daar nooit meer iets over.’ Ze riep het college op om niet buitensporig te investeren in de gemeentelijke website.

D66-gemeenteraadslid Miriam Timmer vond het positief dat de begroting de versterking van het economisch klimaat en de aantrekkelijkheid van Lisse benadrukte en fractievoorzitter Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) waarschuwde voor de jaren 2013 en later: ‘Vanaf die tijd moet flink bezuinigd worden. Dat geeft ons nog een remweg van twee jaar en tijd om na te denken over de mogelijke maatregelen.’ Tijdens de discussieronde werd nog even gesproken over de zorg van Kistemaker over de ontwikkelingsplannen voor woningproductie. ‘Dit moet in 2011 starten en tot 2018 moeten dan circa 1.300 woningen gebouwd worden? Met de sterk verslechterde woningmarkt is het de vraag of die woningmarkt dat wel aankan. Vindt andere oplossingen; breng de zaak in vertraging of laat andere woningen maken dan elders gebouwd worden.’

Gemeenteraadslid Kees Schrama (Nieuw Lisse) was het hier niet mee eens: ‘De markt is heel goed in staat om te bepalen wat er gebouwd moet worden. De ontwikkelaars weten beter dan de overheid wat er gevraagd wordt. Die differentiatie gaat zichzelf oplossen.’ Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) stelde echter: ‘We hebben dezelfde zorgen; als al die projecten tegelijk vrijkomen; waar moet dat naar toe?’ Fractievoorzitter Cees Verburg (D66) gaf zijn steun: ‘De zorg van Kistemaker wordt unaniem door de raad onderschreven.’ Gemeenteraadslid Jaap Schuijt (CDA) liet in niet mis te verstane bewoordingen zijn mening weten: ‘In gelul kun je niet wonen. In plannen en visie kun je ook niet wonen. Laten we actie ondernemen, ook al is het heel gering wat je kunt bereiken.’
Wethouder Van Zelst zegde toe om een avond te organiseren om te kijken naar de woningbouwplannen die er liggen en in hoeverre die projecten lokaal aansluiten qua vraag en aanbod.