“We volgen de wens van de inwoners”
KAAG EN BRAASSEM / TEYLINGEN – De commissievergadering Bestuur, Financiën en Toerisme (BFT) werd donderdag 2 december in het holst van de leeuw gehouden: in de kantine van camping Spijkerboor, het terrein dat deels op het grondgebied van Teylingen en deels in Kaag en Braassem ligt. Onderwerp van gesprek was het principebesluit van de Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland om een grenswijziging door te voeren, zodat vier campings en hun bewoners onder de gemeente Teylingen vallen. “De ondernemer schreeuwt om daadkracht.”
Een dertigtal inwoners van Kaag en Braassem bezochten deze commissievergadering om hun visie op dit besluit te geven. Onder hen bevonden zich ook enkele raadsleden alsmede burgemeester Marina van der Velde-Menting, die zich flink roerden. Zo stelde Jan van der Geest, VVD-raadslid, dat de gemeente Teylingen “niet van Kaag en Braassem profiteert, maar op ons parasiteert. Wij moeten zorgen voor de riolering, verlichting en het ophalen van het afval.”
Jaap Klein Hesselink gaf namens het bestuur van de provincie Zuid-Holland een toelichting over de wijze waarop het besluit plaats had gevonden. “De gemeenten kwamen er niet uit, dus moesten wij als provincie de knoop doorhakken.” Teylingen-burgemeester Sander Schelberg liet weten dat zijn gemeente “de lijn van de inwoners volgt. Een beslissing over de grenswijziging is aan de inwoners van het Lage Land. Er is geen grensoorlog, maar wij luisteren gewoon naar wat de inwoners willen. Daarom dienen wij geen zienswijze in bij Gedeputeerde Staten. Als we woorden als parasitair gaan gebruiken, zijn we verkeerd bezig. Wij parasiteren niet: het gaat ons om de wil van de inwoners. Daar hebben wij ons op voorhand bij neergelegd. Ik kan niet ontkennen dat als een camping in twee gemeenten ligt, dat die ondernemer schreeuwt om daadkracht. Daar is niets parasitairs aan.”
Adviesbureau
De burgemeester van Kaag en Braassem liet weten: “We hebben het adviesbureau Berenschot in de hand genomen om naar dit conflict te kijken en hebben ons op voorhand bij hun advies neergelegd. Het advies was om de campings en het gebied wat aan de Toevoerdersweg gerelateerd is, toe te kennen aan Kaag en Braassem. Herinrichting moet je niet sturen op economische motieven van campinghouders. Het belastingsysteem is anders in Teylingen dan in Kaag en Braassem. We leven hier niet op een eiland, maar in een recreatiegebied met Zuid-Hollandse plassen; je moet voorwaarden creëren om bedrijven hun nering te laten doen. Daarover moet je overleg plegen en je moet het niet via een herindeling aanpakken.”
Inspreker Gerard van der Hulst gaf aan dat hij namens de vier campinghouders van De Horizon, het Haasje, de Broekhorst en Spijkerboor en bewoners op die camping sprak. Hij liet weten dat de gemeente Teylingen zich steeds terughoudend had opgesteld en dat Gedeputeerde Staten het herindelingsgebied heeft vastgesteld. “De bewoners en eigenaren staan vanwege de eenheid van uitvoering van recreatiebeleid achter dit besluit. 75% van de grondoppervlakte ligt al in Teylingen en het voorstel krijgt steun van degenen die onder het herindelingsgebied vallen.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home