Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 januari 2011

Baljuwplein beoogde plek voor bibliotheek

KATWIJK – Het college van burgemeester en wethouders mag doorgaan met haar plannen om de hoofdvestiging van de bibliotheek te verhuizen naar Katwijk aan Zee. Nadrukkelijk wordt gekeken naar het Baljuwplein om daar de bibliotheek, samen met andere (al dan niet) culturele instanties te vestigen.

Margreet Buwalda – Pigmans, directeur van de Bibliotheek Katwijk, liet tijdens het inspreken aan duidelijkheid niets te wensen over. “Een goede, laagdrempelige en toekomstgerichte bibliotheek is van groot belang voor de Katwijkse samenleving. De huidige vestigingsstructuur is niet meer van deze tijd. De te kleine hoofdbibliotheek en de relatief dure nevenvestigingen beperken ons zeer in het aanbieden en ontwikkelen van nieuwe dienstverleningsconcepten; niet alleen fysiek, maar ook financieel. Het huidige vestigingenniveau is financieel niet te handhaven. We willen een goede, toegankelijke en moderne bibliotheek in het centrum van Katwijk aan Zee met behoud van kleinschalige voorzieningen in de kernen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van zelfbediening in wijkcentra, brede scholen of multifunctionele accommodaties.” De kosten voor het realiseren van het pand voor de bibliotheek worden momenteel geraamd op 19 miljoen euro, al waarschuwt een ambtelijk rapport wel voor het “mogelijk ontbreken van voldoende fysieke ruimte op het Baljuwplein”. Met name het zorgen voor voldoende parkeergelegenheden is een probleem. Gekeken wordt naar parkeren in “Dijk en Duin”, wat op vijf minuten lopen van de bibliotheek zal zijn. Het realiseren van een (ondergrondse) parkeergarage op het Baljuwplein leidt onherroepelijk tot een aanzienlijke kostenverhoging van het plan.

Versoberen

Veel politieke partijen ageerden tegen het versoberen van de nevenvestigingen. Commissielid Matthijs van Tuijl (PvdA) rekende voor dat de huidige bezoekersaantallen van de hoofdbibliotheek 190.000 personen bedragen. Bij de nevenvestigingen gaat het om 200.000 mensen. Wij zijn niet overtuigd dat die nieuwe bibliotheek per sé in Katwijk aan Zee moet komen. De locatie Baljuwplein is niet het centrum van Katwijk.”

Portefeuillehouder Jos Wienen liet weten dat een hoofdbibliotheek op die locatie een aantrekkingskracht zou zijn voor toeristen. Gerard Bol (Gemeentebelangen) betwijfelde dat: “De wijkbibliotheken moeten in stand blijven en het huidige hoofdpand lijkt me voldoende. Het is in de huidige tijd belangrijk te bekijken waar de euro’s aan uitgegeven worden. Houd het Baljuwplein gewoon groen, maak er een speelplek van voor de kinderen en dan is er ruimte voor mensen om een boek te lezen.”

Commissielid Wim van Duijn (SGP) was positief: De bibliotheek wil ook graag naar die locatie en wij zien de voordelen. Nevenvestigingen zijn dure jongens om te behouden, maar we moeten 65-plussers en gehandicapten blijven bedienen. Voor hen moet de serviceverlening niet achteruit gaan. Zijn collega Jonathan Weegink (CDA): We zijn overtuigd dat de nieuwe bibliotheeklocatie in Katwijk aan Zee moet vallen en niet in de Duinvallei. Het pand moet wel een multifunctioneel gebouw worden voor culturele functies. We moeten die miljoenen niet alleen aan de bibliotheek besteden. We hechten aan goede voorzieningen in elke kern en daar horen ook bibliotheekvoorzieningen bij.”

Aantrekkelijker

Commissielid Klaas Jan van der Bent (ChristenUnie) vroeg zich af: “Hoe aantrekkelijker wordt het centrum als een bibliotheek er nog dichter in de buurt ligt? Is dat een argument om 19 miljoen te investeren? Ik denk het niet. Er zijn zeker kansen, maar minstens net zoveel risico’s. Dat heeft te maken met de onzekere toekomst van het bibliotheekwerk.”

Kier Brul (VVD) was kritisch over het plan om de bibliotheekbezoekers te laten parkeren in een parkeergarage die op vijf minuten lopen van het Baljuwplein ligt. “Die afstand lijkt me te groot voor de reguliere bibliotheekbezoeker. Wij vinden ook dat er iets moet gebeuren met de huidige huisvesting, maar is de gekozen koers wel de juiste? Laat het college een aantal andere concepten aan ons voorleggen of werk het huidige concept verder uit.”
Portefeuillehouder Jos Wienen haalde het veranderende medialandschap aan, waar boeken langzamerhand plaats lijken te maken voor digitale vormen van informatie en mijmerde over een ‘Mediatheek’. “Je moet een toegevoegde waarde zijn voor toekomstige generaties, zodat de bibliotheek een plek is waar je het leuk vindt om naar toe te gaan. Het is niet onze insteek om alleen maar een plek te hebben waar je een boek kunt lenen. Daarnaast moeten er ook andere functies zijn als een wat kleinere filmzaal, een kleiner toneel, maar ook een grand café. Zo zijn er veel meer redenen om naar deze locatie toe te gaan. Ik vind ‘Bibliotheek aan Zee’ ook een leuke term. Overigens zal het sluiten van filialen in de wijk niet gebeuren. We willen in de wijken gemeenschapshuizen hebben met toegevoegde waarde en zullen voor de hoofdbibliotheek een aantal alternatieven uitwerken.”