Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 januari 2011

Gemeente doet het hybride

LISSE – De huidige gemeentelijke lease-auto wordt vervangen voor een hybride auto alsmede drie elektrisch aangedreven scooters. Dit besluit nam het college op dinsdag 21 december. Wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) maakte het nieuws bekend.

De afgelopen jaren wordt de lease-auto steeds vaker gebruikt door toezichthouders en handhavers. Door dit verhoogde gebruik groeit de behoefte om meer vervoersmiddelen te hebben. Aangezien het huidige leasecontract afloopt, bekeek de gemeente nieuwe mogelijkheden om in de toegenomen vervoersbehoefte te voorzien. De gemeente wil daarbij inzetten op milieuvriendelijk(er) exemplaren.

Een volledig elektrische auto is nog een stap te ver: de kosten zijn nog aanzienlijk hoog en de actieradius (het bereik) is te beperkt. Van Zelst: ‘De keuze voor een hybride auto, rijdend op benzine en elektriciteit, is goed en redelijk geprijsd.’ De kosten voor het rijden met een hybride auto gaan wel omhoog, zo laat een ambtelijk rapport weten: ‘De leasekosten zijn ongeveer een anderhalf- tot tweevoud van het bedrag dat nodig is voor een auto die op fossiele brandstoffen rijdt.’

Van Zelst zag het wel zitten: ‘De auto’s en scooters krijgen een herkenbaar uiterlijk met een gemeentelijk logo en de tekst ‘Toezicht en handhaving’. We gaan ze in 2011 aanschaffen.’ Op de vraag waar de elektrische scooters (met een maximum snelheid van 25 km per uur) opgeladen moeten worden, reageerde de wethouder in eerste instantie opmerkelijk. ‘Dat kan toch in ieder stopcontact?’ Na de opmerking dat hiervoor wel degelijk aparte voorzieningen getroffen moesten worden, liet de wethouder deze vraag uitzoeken door het ambtenarenapparaat. Het antwoord: ‘De stopcontacten voor de elektrisch aangedreven scooters komen in het containerhok van het gemeentehuis. De elektromotor van de auto wordt automatisch opgeladen als de gewone motor loopt. Elektromotor en gewone motor wisselen elkaar af, waardoor een stuk zuiniger wordt gereden.’ De drie scooters zijn voor minimaal negen medewerkers beschikbaar. De totale lease- en onderhoudskosten worden geschat op maximaal 15.000 euro.