Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 februari 2011

Geen dokterspost in Lisse

LISSE – Het realiseren van een dokterspost is geen haalbare kaart. Met deze conclusie wordt door een van de programmapunten van het coalitieprogramma ‘En nu doorpakken’ een dikke rode streep gezet. Met name Nieuw Lisse had een hartstochtelijke wens om, naast de huidige dokterspost in Voorhout, een tweede dokterspost in Lisse te realiseren. Na een onderzoek naar de haalbaarheid blijkt dat dit een utopische wens is; er kleven teveel haken en ogen aan. Wethouder Adri de Roon maakte dinsdag 18 januari de details bekend.

De dokterspost in Voorhout is een initiatief van en wordt bestuurd door een coöperatieve vereniging van huisartsen in de Duin- en Bollenstreek + Oegstgeest. Er zijn thans 88 huisartsen bij aangesloten. In totaal omvat het verzorgingsgebied ruim 200.000 patiënten. De kosten worden gedekt door de gezamenlijke zorgverzekeraars, op basis van een vast bedrag per zoveel duizend inwoners. Zij verrekenen dit onderling via een eigen verdeelsleutel. De dokterspost in Voorhout voldoet in het gehele verzorgingsgebied aan de normen voor bereikbaarheid en aanrijdtijden, zoals die door de Inspectie voor de Volksgezondheid zijn erkend. Een klanttevredenheidsonderzoek uit 2009 wees uit, dat de dokterspost naar het oordeel van de respondenten goed functioneert. Onder respondenten uit Lisse (en zelfs uit Hillegom) zijn niet veel klachten naar voren gekomen over de bereikbaarheid en reistijden.

De Roon liet onder meer weten dat gesprekken zijn gevoerd met huisarts Hans Bet, Lex van Wijngaarden, directeur dokterspost Duin- en Bollenstreek te Voorhout, en Hans Boekesteijn, fysiotherapeut te Lisse en raadslid voor Nieuw Lisse. Uiteindelijk zijn conclusies getrokken: de huidige schaalgrootte van de dokterspost Voorhout voldoet in allerlei opzichten. Bij een dokterspost op kleinere schaal of zelfs voor de Noordelijke Bollenstreek zijn er in hoofdzaak drie problemen; de kosten, de belasting van de huisartsen en de verstrekking van de medicijnen.

De wethouder: ‘De vergoeding van de zorgverzekeraars is gebaseerd op een veel geringer aantal inwoners, terwijl de kosten niet navenant lager zijn. Bovendien moeten de huisartsen bij een tweede dokterspost in deze regio veel vaker dan nu het geval is avond- en weekenddienst doen. Daarnaast hebben de gezamenlijke apothekers inmiddels een apothekerspost voor de Duin- en Bollenstreek, gevestigd bij de dokterspost in Voorhout. Voor varianten als een ‘lichte’ dokterspost of een post met alleen een verpleegkundige geldt, dat dit –gezien de normen- onbetaalbaar is, en nauwelijks zin heeft.’

Met deze informatie laat de conclusie zich raden: ‘De vestiging van een dokterspost is geen gemeentelijke aangelegenheid. Het is volledig aan de huisartsen daarover te beslissen. Als zij dat zouden willen, kunnen de Lissese huisartsen besluiten uit de vereniging dokterspost Voorhout te stappen en een nieuwe dokterspost op te richten. Gezien de bevindingen lijkt daarvoor onvoldoende aanleiding en zeker geen bereidheid te bestaan.Een dokterspost in Lisse is geen haalbare kaart. Dat geldt ook voor de Noordelijke Bollenstreek.’