Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2011

Vertrouwen in marktmechanisme

LISSE – ‘De tijdspaden voor de acht grote bouwprojecten zijn erg optimistisch en nauwelijks realistisch.’ Deze harde kritiek liet commissielid Bert van Santen (SGP/ChristenUnie) weten tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur op donderdag 10 februari. ‘Hoe realistisch zijn de genoemde planningen voor de woningbouwproductie nu werkelijk?’ wilde ook fractievoorzitter Dolf Kistemaker (PvdA) weten.

Wethouder Bas Brekelmans (VVD) gaf aan dat hij vertrouwen had in het marktmechanisme. ‘Als gemeente kun je veel willen, uiteindelijk zijn het toch vooral de ontwikkelaar en eigenaar die dicteren wanneer zij de woningen op de markt zetten. Ze kijken ook naar elkaar; als de ander woningen op de markt zet, willen ze óf net eerder hun huizen verkopen. Of ze wachten wat langer, maar ze kunnen ook hun geplande woningen differentiëren. De instrumenten van de markt werken behoorlijk. De regel dat 70% van de woningen verkocht moet worden (voordat een woningbouwproject van start gaat, JD), neemt dat deel van de zorg weg dat huizen niet verkocht worden.’