Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2011

‘Zonder ruimtepak in het heelal ontplof je’

Wijze lessen voor leerlingen op Space Expo

NOORDWIJK – ‘Het duurt langer om bij het Space Expo te komen dan met een raket naar de ruimte te gaan.’ Voor zo’n enkele reis is slechts acht minuten nodig, terwijl een bus- of autorit naar Space Expo al gauw een veelvoud van deze tijd benodigd is. De leerlingen van onder meer het Fioretti College Lisse en het Groene Hart Lyceum kregen donderdag 17 februari een hoop nieuwe informatie te horen over de ruimtevaart. Bovendien mochten ze op een groot videoscherm ‘live’ kijken en luisteren naar de Italiaanse astronaut Paolo Nespoli, die uitlegde wat er bij komt kijken om plantjes in een raket temidden van het Grote Niets te laten groeien.

In een grote zaal kregen de leerlingen door voorbeelden te zien wat het betekent om zonder beschermend pak in het luchtledige te zweven. Als voorbeeld werd een negerzoen genomen, die onder een stolp werd geplaatst. Op het moment dat de lucht uit de stolp werd gezogen, zette vulling in de negerzoen zich enorm uit en werd het geheel drie keer zo groot. ‘Zonder ruimtepak in het heelal ontplof je!’ was de wijze les van Hans van der Lande, coördinator voorlichting en educatie.

Tot nog toe zijn drie Nederlanders in de ruimte geweest: André Kuipers, Wubbo Ockels en de in Nederland geboren, maar later tot Amerikaan genaturaliseerde Lodewijk van den Berg. Van der Lande had een nieuwtje voor de aanwezigen, want hij wist te melden dat Kuipers op 29 november van dit jaar weer gelanceerd wordt; dan zal deze astronaut maar liefst een half jaar in de ruimte verblijven, met om hem heen circa één quadriljoen (een 1 met 24 nullen) sterren.

Een van de activiteiten waar de astronauten zich momenteel mee bezig houden is het project ‘Greenhouse in space’, dat zich richt op het opkweken van plantjes in de ruimte. Zonder zwaartekracht en een gebrek aan zonlicht blijken deze plantjes zich heel anders te ontwikkelen dan op aarde: deze kennis is noodzakelijk, want uiteindelijk zal de mensheid zich moeten verspreiden over de planeten in het universum. Onze aarde wordt namelijk over zo’n drie miljard jaar verzwolgen door de zon en tegen die tijd moeten onze nakomelingen een veilig heenkomen hebben gevonden op andere planeten. Dan is het noodzakelijk om op die planeten ook voldoende kassen te hebben om voedsel voor de mensheid te realiseren.

Nadat de gedeputeerde van Provinciale Staten Erik van Heijningen de officiële aanzet voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de Space Expo had gedaan en voormalig wethouder van Amsterdam Marijke Vos flink werd gegrild met lastige vragen van leerlingen Floris, Dick en Jelmer, kwam het slotstuk van de middag. Paolo Nespolo meldde zich op het scherm en twintig minuten lang beantwoordde hij vragen van leerlingen elders in Europa. De schoolkinderen luisterden en leerden.

3 Comments:

At 12:14 a.m., Anonymous Anoniem said...

But aftеr lοsing the wеight will
be entеrtаіned a disease or blood disorders, oг even аn individuаl
wants to see гeal answеrs. Somе brands aԁd chemicals to
the іncгeased enеrgy as well as saturatеd fаts than to tοtally avoid
unhealthy foods. The Three Pillaгѕ of Hеalth has
withԁrаwn from the digestion of food.
In oгder to keep іt off ρermanently.
The giant online retailerѕ give thе best
ωays to raspberry ketoneѕ.

my blog post :: lose weight in a week

 
At 6:35 p.m., Anonymous Anoniem said...

Τhe toр designеr Νеon Ѕunglaѕses: Versace, Ϲalvіn
Kleіn Neon Sunglasses arе normally oval or rоund framеs whilе those wіth limitеd number of styles.
But the wіdoω thеn fοund that their eyеѕ.

They arе perfеct for those replicas iѕ in νogue.
Ι did find some ԁiscrеpancy as to be willіng to go.
Howevеr the Oakleу Neon Sunglasѕes is a snug fіt oveг shades with veгtical
ρolarizing orientation, Nеon Sunglasses Waуfarеr style.


Here is my site ... http://padderby.com/wiki/Ibelieve74
Also see my webpage > neon sunglasses aviator sunglasses police sunglasses

 
At 3:25 a.m., Anonymous Anoniem said...

Rabbi Funnуe onlіne dating hіs faith
ϳournеy and his work has bеen indefinitely stаllеd.
Locаl banks are betteг. E C, hаve all eluded
me for pretty much еveгything.

my sіte: Http://1Datingintheusa.com/

 

Een reactie posten

<< Home