Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 maart 2011

Martijn Vroom gaat nationaal

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – Wethouder Martijn Vroom doet een gooi naar het nationaal voorzitterschap van het CDA. Hij wil de partij leiden naar een betere toekomst en is bereid zich hier voor de volle 100% in te zetten. Speciaal voor het Witte Weekblad geeft de nu landelijk bekende Vroom een interview.

Waarom hebt u zich kandidaat gesteld?

Toen afgelopen najaar die twee grote heren afhaakten (oud-minister Deetman en hoogleraar Grapperhaus, JD) omdat ze niet de strijd met elkaar aandurfden, heb ik met een aantal mensen gezegd: zet deze verkiezing open voor iedereen. Die vorm is gekozen. Als hoeder van het proces ben ik erin gedoken om ervoor te zorgen dat het een strijd op inhoud wordt. Het moet geen strijd voor of tegen Wilders zijn.

Uw timing lijkt perfect: het CDA lijkt het dieptepunt bereikt te hebben, dus als de komende jaren het zetelaantal omhoog gaat, straalt dat ook over naar de landelijke partijvoorzitter. Hoeveel invloed zal de partijvoorzitter hebben op deze ontwikkeling en waarom bent u de juiste man om het CDA uit deze crisis te leiden?

Het CDA zit nu in niemandsland. De eerste die met enig gezag kan zeggen: daar gaan we heen, die zal worden gevolgd. De nieuwe leider van de vereniging moet zeggen: ik val aan, volg mij die kant op. We moeten onszelf op dit moment terugvinden; de mensen willen weten waarom je ergens voor kiest. Als je kiest om de oorlog in Irak te steunen: moet je het kunnen uitleggen.

Indien gekozen, legt u uw nevenfuncties neer, zo hebt u laten weten. Betekent een uitverkiezing dan ook het einde van uw wethouderschap in Noordwijk?

Het CDA redden kan alleen maar in zes dagen per week. De mooiste baan in het openbaar bestuur is wethouder zijn. Waarom ik dat zou weggooien? Ik vind dat het CDA alle steun verdient die het kan krijgen.’

Offert u zichzelf op voor de partij?

Ik denk dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren.

En wat als u geen partijvoorzitter wordt, kunt u dan wel aanblijven als wethouder? Of kijkt u naar andere interessante carrièreopties?

Ik zal dan doorgaan als wethouder. Mijn inzet voor Noordwijk zal geen spatje minder zijn. Ook niet tijdens de campagne.’

U bent protestant: welke invloed zal uw geloof hebben op het uitvoeren van uw functie en op de partij als geheel?

Mijn geloof heeft een doorslaggevende invloed op al mijn handelen. Voor mij is het de leidraad voor alles wat ik doe.

Welke maatregelen zult u nemen om het CDA in de door u gewenste richting te sturen?

Eerst zal de nieuwe partijvoorzitter een team moeten verzamelen binnen het partijbestuur. De rol van de provincievoorzitters moet drastisch veranderen. Zij moeten geen verlengstuk zijn van Den Haag, maar een meldpunt van de mensen richting Den Haag. Het roer moet radicaal om. We moeten keuzes maken voor de jeugd op gebieden als energie en de hypotheekrenteaftrek. Deze laatste kan met de helft omlaag als de vlaktaks wordt ingevoerd.

Wanneer stelde u zelf vast dat u de meest geschikte kandidaat bent voor deze functie?

Nadat een aantal afdelingen, onder meer uit de Bollenstreek, had gezegd mij te willen voordragen. Om door te mogen moest je minimaal vijf afdelingen hebben en dat heb ik gemakkelijk gehaald.

Hoe groot acht u de kans om te winnen?

Het is voor het CDA een overwinning op zichzelf dat we deze verkiezing aandurven. We hebben sowieso alleen maar goede kandidaten. We zullen elkaar op inhoud bestrijden en gaan elkaar niet afvallen. En wat mijn kansen betreft? Dat wordt heel lastig. Ik denk dat Sjaak van der Tak en Ruth Peetoom al heel ver voor liggen; zij hebben namelijk voorafgaand aan de officiële CDA-presentatie alle media al in stelling gebracht. Ik neem het hen overigens niet kwalijk.

Gaat u actief campagnevoeren?

Ik ga geen folders drukken of posters maken, maar voer helemaal 2.0 campagne. Via de social media en ik ga bij de mensen langs om met hen in gesprek te raken. Dat is het mooiste deel van campagnevoeren.

Maak deze zin af: over vijf jaar zal het CDA onder mijn leiding…

De goede koers ingeslagen zijn. Over twintig jaar leveren wij de meeste gekozen burgemeesters van Nederland.

Vroom is een van de zes kandidaten en hij neemt het op tegen onder meer Zoutendijk, vice voorzitter van het CDA in Wassenaar en burgemeester Van der Tak (Westland). De komende weken bepalen de CDA-leden wie de twee populairste kandidaten zijn. Dinsdag 22 maart is de uitslag van de eerste ronde. De twee overgeblevenen gaan door tot 2 april, wanneer de nieuwe partijvoorzitter bekend wordt gemaakt. Voor meer informatie: www.cda.nl/martijnvroom.