Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 juni 2011

Wethouder krijgt de zak

NOORDWIJK – De eerste van in totaal honderd afvalcontainers voor de hoogbouw werd maandag 6 juni in gebruik genomen door wethouder Martijn Vroom. Met een speciaal pasje kreeg hij toegang tot de afvalbak en deponeerde een speciaal hiervoor klaargezette plastic zak.

In heel Noordwijk komen honderd van deze afvalcontainers te staan. Dertig hiervan staan voornamelijk bij winkels en zijn bedoeld voor glas en papier. De overige zeventig worden gestald bij hoogbouw en kunnen uitsluitend gebruikt worden door de naburige bewoners die hiervoor een speciaal pasje krijgen. Dit pasje houdt bij wanneer het gebruikt wordt, maar het systeem registreert ook hoe vaak de afvalcontainers open en dicht zijn gegaan. Hierdoor kunnen de ondergrondse bakken geleegd worden voordat ze vol zijn.

Vroom benadrukt dat dit pasjessysteem geen voorbode is van de invoering van diftar (het gedifferentieerde tariefsysteem; de gebruiker betaalt, JD). ‘Wat mij betreft niet, maar als we diftar gaan invoeren dan moet het voor de hele regio gelden. Overigens vind ik dat we mensen moeten belonen en niet straffen. Wie extra zijn best doet om afval in te leveren waar de gemeente geld voor krijgt, zoals het tuinafval, dan zou daar iets tegenover moeten staan.

Bij de afvalcontainers naast het gebouw van de Weteringpoort staan dozen en kratten die niet in de bakken kunnen. Misprijzend oordeelt de wethouder: ‘Ik vind het raar dat mensen de troep hier zomaar naast de containers neerzetten.’ Buurtbewoonster mevrouw Alkemade komt juist met een doos en een zakje restafval aanzetten. Enthousiast is ze niet over het nieuwe systeem: ‘Je kan hier alleen het vuil kwijt, verder niets. En dat terwijl hier zoveel mensen wonen. Nou moet ik met mijn tasje vol plastic of papier naar de Digros. Dat is erg ver weg.’