Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2011

390.000 euro voor realisatie Floralistheater

LISSE – Het Floralistheater lijkt er uiteindelijk toch te komen. In 2013 moeten de deuren opengaan van deze voorziening; in de oude Mijnzaal van het CNB kunnen bezoekers dan genieten van de nieuwste films die worden aangeboden door een commerciële bioscoop. Tegelijkertijd kunnen veel Lissese verenigingen de faciliteiten benutten om te oefenen dan wel een uitvoering te geven. De gemeente heeft een akkoord gesloten met de Proper Stok Groep BV; dankzij een extra investering van enkele tonnen, kan het theater alsnog gebouwd worden. Het college van burgemeester en wethouders gaf dinsdag 30 augustus tekst en uitleg.

De commerciële bioscoop zou oorspronkelijk onderdeel worden van het bouwplan aan het Raadhuisplein, maar het bleek uiteindelijk een stuk goedkoper om deze cinema onderdeel te laten maken van het theater. Hiervoor is echter wel een extra investering van 190.000 euro nodig, onder meer voor het aanleggen van een hellende vloer. Wethouder Bas Brekelmans (VVD) toonde zich tevreden: ‘Door de recessie in de bouwmarkt wordt het CNB-plan iets minder gunstig omdat de bioscoop erbij moet, maar het scheelt het twintigvoudige aan kosten op het Raadhuispleinplan.’

Ook de inrichting gaat extra geld kosten: 600.000 euro in plaats van de eerder gestelde 400.000 euro; hiervoor vraagt het college een aanvullend krediet van de gemeenteraad. ‘In een nieuwe commerciële bioscoop kunnen we in verband met de uitstraling geen tweedehands stoelen meer gebruiken’, beargumenteerde wethouder Adri de Roon (D66).

Nu er een overeenkomst met Proper Stok wordt gesloten, en na goedkeuring van de gemeenteraad met de extra investeringen, is de komst van het Floralistheater een feit. In bouwfase 1A worden naast dit theater ook 23 sociale woningen, twee stadsvilla’s en acht hofwoningen gerealiseerd. Hierna volgen nog drie bouwfases. ‘Door deze fasering wordt stapje voor stapje een beperkt aantal woningen op de markt gebracht; zo wordt het investeringsrisico voor de ontwikkelaar verminderd’, legt Brekelmans uit.

In fase 1b worden tien woningen gebouwd, fase 2c behelst vier stadsvilla’s en in fase 2 worden nog eens 16 woningen gerealiseerd. De precieze startdata wanneer de fases 1b, 1c en 2 beginnen is nog niet bekend; dat hangt af van de verkoopsnelheid van de te realiseren woningen. Op het moment dat 70% van de woningen op voorhand verkocht zijn, wordt de bouw voortgezet. De gemeente ontvangt per afgeronde fase een bedrag voor de verkoop van het terrein. Dit bedrag loopt uiteindelijk op tot 4.480.000 euro. De ontvangst van dat bedrag zal welkom zijn, maar het college van burgemeester en wethouders kijkt ongetwijfeld nog meer uit naar het moment dat het lint bij de ingang van het Floralistheater kan worden doorgeknipt. Dan is eindelijk een concreet resultaat bereikt van een van de tien grote bouwprojecten, waar de politiek al jaren over praat.