Evenementen gerangschikt naar veiligheidsklassen
De afgelopen jaren is het aantal georganiseerde evenementen sterk gestegen, terwijl de capaciteit van de hulpdiensten juist is afgenomen. Ook handelt elke gemeente in deze regio naar eigen goeddunken en de verschillende besturen vonden het noodzakelijk om een en ander op elkaar af te stemmen. Deze afstemming heeft gevolgen voor zowel de organisatoren van de festiviteiten als de gemeenten, maar ook politie.
Iedere organisator is hoofdverantwoordelijk voor het veilige verloop van het evenement. Bijna altijd gaat het goed, maar er kunnen zaken scheef lopen, zoals een waxinelichthoudergooier tijdens Koninginnedag in 2010 of de uit de hand gelopen strandrellen in Hoek van Holland. Het gemeentebestuur van Lisse noemt in dat kader ook de motordemonstratie bij Ter Specke die vorig jaar plaatsvond.
De vier veiligheidsklassen zijn onderverdeeld in: meldingsplichtig, A (beperkt), B (gemiddeld) en C (hoog risico). Hoe hoger de klasse des te meer voorzorgsmaatregelen er dienen te worden genomen en des te hoger moet de mate van samenwerking tussen de verschillende partijen zijn. Aan de hand van een risicoanalyse wordt bepaald of en in welke mate extra maatregelen genomen moeten worden voor en tijdens een evenement. Soms dient de organisatie ook een calamiteitenplan op te stellen.
Het bestuur vindt een districtelijk evenementenkader een goed idee: ‘Voortaan wordt voor iedere aanvraag maatwerk geleverd. Voor de organisaties is het vooraf al duidelijk wat er van hen verwacht wordt waar het gaat om de aanlevering van informatie.’ Evenementen die worden ingedeeld in de klassen B en C, moeten voortaan minimaal 12 weken van tevoren aangemeld worden. De gemeentes streven er vervolgens naar om de beoordeling over een vergunning binnen zes weken af te ronden, om de organisatoren voldoende tijd te geven om nog gebruik te maken van de mogelijkheid voor bezwaar en beroep. Het evenementenkader wordt ook gebruikt om een overzicht te hebben op de te houden grote evenementen en risicowedstrijden, zodat hierop wat betreft de inzet van politie en veiligheidsdiensten op geanticipeerd kan worden.
Het college van burgemeester en wethouders liet teven weten dat Lisse gaat deelnemen aan een proef met een digitaal aanvraagsysteem voor evenementen. Wanneer deze proef start, is nog niet bekend.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home