Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 oktober 2011

Pas op voor venters

STREEK – Regelmatig overspoelen nepverkopers, zogeheten venters, de dorpen om snel en gemakkelijk geld te verdienen. De alerte Noordwijkerhouter Mike de Haas greep onlangs een vrouw in de kraag en leverde haar over aan de politie. Hij doet zijn verhaal tegenover het Witte Weekblad.

De Haas stelt: ‘Ons dorp wordt regelmatig overspoeld met nep verkopers aan de deur. Dit keer was het weer raak, nu deden ze zich voor als koekjesverkopers van de banketbakkerschool. Ze hadden wafeltjes van de Lidl bij zich; voor 50 cent kun je een pak met 20 stuks kopen. Ze lopen met een soort groentemandje, daarin hebben ze keurig netjes de wafeltjes verpakt. Zelf zien ze er ook keurig uit. Je gaat voor het leuke verhaaltje dat ze gemaakt zijn op de bakkersschool en dat je met de verkoopopbrengst kinderen helpt. Maar het is gewoon zakkenvullerij. Toen ik naar de vergunning vroeg, liepen ze weg en werd de waar in de bosjes gegooid.’ Hij pikte deze handelswaar op en bleef de beiden achtervolgen, totdat hij uiteindelijk de vrouw aan de politie kon overleveren.

De Noordwijkerhout laat weten: ‘Dit was al de tweede keer dat ze bij ons huis aanbelden met zo’n slimme truc. Deze mensen worden door een busje afgezet en zoeken vervolgens de huizen uit waar ze zullen aanbellen. Ze komen rond etenstijd en als je kinderen in huis hebt, is het voor hen ideaal. Die staan tijdens het gesprek namelijk om je heen te dansen.’ Hij waarschuwt de mensen voor dit soort praktijken: ‘Herken dit soort trucs, want die mensen blijven het doen. De ene keer zijn het koekjes en de andere keer is het weer wat anders. Het is ordinaire oplichterij.

Ilse de Heer van de afdeling communicatie van politie Hollands-Midden bevestigt dat er een proces-verbaal is opgesteld tegen de aangehouden vrouw. Zij krijgt een geldboete; de hoogte hiervan wordt bepaald door het Openbaar Ministerie. De Heer: ‘Ons advies richting de mensen is, dat collectes of verkoopacties voor goede doelen, zoals een bakkerschool, altijd van tevoren worden aangekondigd in de media. Als er mensen aanbellen om wat te promoten, vraag dan altijd naar hun papieren. Als die venters geen goede bedoelingen hebben, gaan ze vaak direct al weg. Tot slot: laat nooit mensen binnen in uw huis die u niet kent!’