Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 december 2011

ASC voorzitter bedreigd

OEGSTGEEST – Meerdere insprekers probeerden de gemeenteraadsleden te overtuigen van hun gelijk. Maar niet alleen de politici, ook de reageerden de insprekers onderling op elkaars uitingen tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 15 december. De gemoederen liepen zo hoog op dat een van hen door de bodes begeleid werd naar buiten.

ASC-Voorzitter Matthijs Huizing hield een hartstochtelijk pleidooi richting de gemeenteraad om nu eindelijk toestemming te geven voor een gemeentelijke garantstelling van zes miljoen euro. ‘Onze vereniging betaalt alles zelf, uit eigen middelen.’ Het project moet echter in fases worden uitgevoerd en door het eigendom van de sportvelden aan de Duivenvoordestraat is ASC wel ‘solvabel, maar niet liquide genoeg. Er is dus een overbruggingskrediet nodig.’ Door de veranderende economische omstandigheid vragen banken bij het verstrekken van leningen steeds vaker een garantie. En bij een sportvereniging dus een gemeentelijke garantie, aldus Huizing.

Mocht het hele project toch in de soep lopen zodat de banken de zes miljoen euro van de gemeente eisen, dan is er volgens Huizing nog geen man overboord. De gemeente krijgt het eerste recht van hypotheek op het ASC-terrein aan de Duivenvoordestraat. ‘Dat is ruim voldoende om een gemeentegarantie tot zes miljoen euro te dekken; de waarde van de grond is namelijk veel hoger.’ Een eerdere inspreker die tevens omwonende van ASC is, uitte zich woedend. Met gebalde vuist riep hij: ‘Als jij een man bent, kom jij met mij naar buiten. Dan praten we daar verder.’ De burgemeester liet hem echter verwijderen, waarna de vergadering voortgezet kon worden.

Nadat een meerderheid van de gemeenteraad ingestemd had met de garantstelling, gaf Huizing zijn eerste reactie. ‘Ik ben blij met dit besluit, maar het had wel ontzettend veel eerder gekund. Een bepaalde groep mensen, met name een aantal bewoners, trekt steeds weer andere argumenten uit de kast. Zij hadden een bezwaar ingediend tegen de bouw van het terrein bij de Duivenvoordestraat. Toen de bouw mocht, hebben ze argumenten aangevoerd om tegen te houden dat ASC weg mocht gaan. Daardoor werd de besluitvorming in de gemeenteraad vertraagd. Ik ben blij dat dit besluit is genomen; binnen een paar jaar willen we verhuizen. Eerst moet het bestemmingsplan bij de Raad van State afgerond zijn. Vervolgens gaan we in gesprek met de eigenaren van de grond in de Overveerpolder om die grond over te nemen. Daarna kunnen we gaan verhuizen.’